hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

PANGEA

116 ország, 500 tonna hamis tabletta

A hamis gyógyszerek és étrend-kiegészítők elleni egy hetes nemzetközi razzia során több mint 180 ezer tablettát, valamint 400 tasakos és dobozos kiszerelésű árut foglaltak le Magyarországon, amelyek értéke meghaladja a 150 millió forintot.

hirdetés

Az Interpol, a Vám Világszervezet és az Europol irányításával egy időben 116 országban végrehajtott több napos akció eredményeként összesen 500 tonna hamis tablettát foglaltak le, 14 millió dollár – közel 4 milliárd forint – értékben. A tiltott készítmények mellett több mint 110 ezer orvosi eszközre is lecsaptak, a razzia 859 letartóztatással, továbbá 3671 weboldal, közösségi felület és online piac lekapcsolásával zárult. Az eredmény a nemzetközi és nemzeti szervezetek szoros együttműködésének, valamint a razziát megelőző több hónapos előkészítésnek köszönhető.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) célja egyrészt a szervezett bűnözés gyógyszerhamisításra specializálódott ágának a visszaszorítása és szankcionálása, másrészt a lakosság figyelmének felhívása a hamis gyógyszerek okozta veszélyekre, s arra, hogy gyógyszert kizárólag biztonságos forrásból szerezzenek be, tudtuk meg Ilku Líviától, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetőjétől. A veszély nagyságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a HENT – TÁRKI közös felmérés, amelynek tanúsága szerint a válaszadók 4 százaléka vásárolna nem megbízható forrásból gyógyszert, ha az lényegesen olcsóbb lenne, mint a patikákban. Az illegális úton beszerzett gyógyszereket legtöbbször piacokon, utcán, boltokban, interneten vásárolják. A PANGEA keretében Magyarországon idén húsz esetben indult eljárás.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

E fekete piaci zónában sokféle termék kering, így nyugtatók, altatók, fogyókúrás készítmények, potencianövelők, anabolikus szteroidok, s mellettük HIV-fertőzés, Parkinson-kór és cukorbetegség elleni gyógyszerek.

A NAV munkatársai az akció során nyolc esetben, több mint 15 ezer dollár értékben foglaltak le elsősorban interneten rendelt gyógyszereket. Az adóhivatal helyettes államtitkára, Molnár Tamás szerint szervezetük a nemzetközi akció befejezése után is folytatja a munkát, s tekintettel a karácsony közeledtére, kiemelt figyelmet fordítanak az interneten rendelt szállítmányokra illetve a határmenti forgalomra.

A hazai rendőrség idén nyolcadik alkalommal vett részt a Pangea akcióban. Csákó Ibolya rendőr alezredes úgy véli, a siker kulcsa a szervezetek közötti szoros együttműködésben, s a jogszabály adta lehetőségekben rejlik. Az új Büntető Törvénykönyvbe például 2013-ban került be az egészségügyi termékek hamisításáról szóló passzus, amely jelentősen növelte az ellenőrzés hatékonyságát. Az idei akció során 15 személyt gyanúsítottak meg – ők szabadlábon védekeznek –, s további érdekesség, hogy a lefoglalt termékek között jelentős mennyiséget – 100 ezer tablettát – képviseltek az igen erős fájdalomcsillapítók, amelyek orvosi felügyelet nélküli használata hozzászokáshoz vezet. S bár továbbra is a potencianövelő szerek vezetnek, jelentős mennyiségben foglaltak le rákellenes készítményeket is.

Az étrend-kiegészítők közül változatlanul vezetnek a potencianövelő és fogyást elősegítő termékek. A Pangea keretében végzett ellenőrzés eredményeként 780 kg nem megfelelően jelölt fogyasztószert foglaltak le, s gyógyszerhatóanyagot tartalmazó potencianövelőket vontak ki a forgalomból.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés