hirdetés
hirdetés
2021. március. 07., vasárnap - Tamás.
hirdetés

10 évvel kevesebbet élnek a mentális betegségben szenvedők

Ausztrál és dán kutatók közös vizsgálatai szerint a mentális betegségekben szenvedő férfiak várható élettartama átlagosan 10 évvel, a nőké 7 évvel alacsonyabb a normál populációhoz képest.

hirdetés

A University of Queensland és a University of Aarhus közös kutatócsoportja a The Lancet folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy vizsgálataik szerint férfiaknál átlagosan 10, nőknél 7 évvel rövidül meg a várható élettartam, ha az adott személy valamilyen mentális betegségben szenved.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Oleguer Plana-Ripoll et al. A comprehensive analysis of mortality-related health metrics associated with mental disorders: a nationwide, register-based cohort study, The Lancet (2019).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A The Lancet folyóiratban publikált vizsgálatban a kutatók 7,4 millió, 1993 és 2015 között Dániában élő ember anonimizált adatait elemezték. Az „elvesztett életéveket” vizsgálva a kutatók számításba vették a mentális betegségek jelentkezésének időpontját, és várható élettartamra vonatkozó becslésekkel szolgálhattak a mentális betegségek egyes csoportjaira is a depressziótól a szorongásos kórképeken át a szkizofréniáig.

A normál populációban mértnél korábbi elhalálozás kockázata minden korcsoportban igen magas volt, és az öngyilkosság mellett magasabb volt a daganatos, a légzőszervi és cukorbetegséggel összefüggő korai halálozások aránya is. Az eredmények szerint a mentális betegséggel küzdő férfiak relatíve kevés életévet veszítenek a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos halálokok miatt az átlagpopulációhoz képest, viszont sokkal valószínűbb, hogy fiatalon szív-érrendszeri vagy tüdőbetegségben vesztik életüket.

Az adatok egyrészt rávilágítanak annak szükségességére, hogy a mentális betegségekben szenvedők körében sürgős szükség lenne az általános egészség javítását célzó intézkedésekre, másrészt különösen azért riasztóak, mivel élete során háromból egy ember tapasztal valamilyen mentális betegséget.

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés