hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

100 ország fogott össze a gyógyszerhamisítás ellen

Száz ország vett részt az Interpol által koordinált Operation Pangea fedőnevű akcióban, amelynek során 3,75 millió darab, potenciálisan veszélyes hamis gyógyszert foglaltak le 10,5 millió dollár értékben.

hirdetés

2008-ban még csak tíz ország, idén 100 ország hatósági szervei vettek részt az ellenőrzési programban. Ennek során 3,75 millió hamis gyógyszert foglaltak le, amelyek összértékét 10,5 millió dollárra becsülik. Az akció során a többi közt hamis rák elleni gyógyszerek, antibiotikumok, potencianövelő szerek, fogyasztótabletták és különböző étrend-kiegészítők kerültek elő.  Az Interpol közleménye szerint a mennyiség és az érték rekordnak számít. Tavaly 2,4 millió tablettát foglaltak le, amelyek értékét 6,3 millió dollárra becsülték – írja a hamisgyogyszer.hu.

A lap szerint a hamisítványok lefoglalásán túl a részt vevő országok összesen 18 ezer illegálisan működő online patikát zárattak be a Legitscript, a Visa, a Mastercard és a PayPal közreműködésével. A pénzügyi szolgáltatók segítségével fizetési megrendeléseket, spam és közösségi oldalakon megjelenő hirdetéseket is blokkoltak. A hatóságok az illegális patikák kiszállítási címein összesen 133 ezer csomagot ellenőriztek.

Az Operation Pangea folyamán indult eljárások eredményeként 79 személyt vettek őrizetbe, ellenük hamis gyógyszerek gyártása, bűnszervezeti terjesztése, illetve illegális weboldalak üzemeltetése okán emeltek vádat.

(forrás: HENT)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés