hirdetés
hirdetés

Zavaros vizeken

A Magyar Narancs szerint az alapkérdés az, hogy a különféle oxigénes vagy oxigénnel dúsított vizeknek van-e azon kívül jótékony egészségügyi hatása, hogy a vízivás fontos és hasznos dolog.

hirdetés

Az oxigénnel dúsított vizek gyártói általában nem igazán nyilatkoznak arról, hogy hogyan is igyekeznek elérni magasabb oxigéntartalmat. Sima műanyag palackban nem lehet néhány atmoszféra nyomásnál magasabbat elérni, mert szétrobban. Speciális acél palackokban elvileg lehet, így akár 1000 milligramm oxigén is feloldható egy liter vízben. Annyi, mint amennyit százegynéhány lélegzetvétellel, azaz mondjuk hét perc alatt felvesz a tüdőnk a környező levegőből, írja a Magyar Narancs.

De igazából nem szívesen tennék fel ide fényképet arról, hogy hogyan nézne ki valaki egy liter 100 atmoszférán oxigénnel feltöltött víz elfogyasztása után. Állítólag két gramm oxigént nyomnak bele. Az úgy ezer liter, azaz kábé egy köbméter lehet légköri nyomáson.

Tehát valami olyasmit kellene kitalálni, amit egy egyszerű fizikus nem tud. És persze gyártási titok, tehát nem is lehet utánaolvasni. Mondjuk, mint a Kaqun víz esetén. Dr. Robert Lyons, a Kaqun Hungária cég ügyvezető igazgatója ezt mondja (ebben a videóban 2 perc 13 mp-től): „Nagyon sokféle formájú oxigenizáció létezik, a mágneses terápiától kezdve a micro bubble-okig belepumpálva a vízbe. Tehát nagy nyomáson keresztül belenyomják az oxigént, és ezek a vizek általában nem vezetnek sehova. Tehát a klinikai vizsgálatok, amelyeket ma hallunk vagy a Tudományos Akadémiáról voltak alátámasztott vizsgálatok, ahol azt mondták, hogy az oxigénes víz nem juthat be a szervezetbe. Ez mind igaz! És ezt mindenkinek tudni kell, hogy ha nem ilyen eljárással készül a víz, ahogy a Kaqun víz készül, nem képes tárolni az oxigént és nem képes a sejtek közé eljuttatni.”

A technológiáról annyit tudhatunk, hogy „számítógép-vezérelt eljárás” és hogy elektrolízishez kapcsolódik.

A vélhetően a Kaquntól származó adatok szerint 1 liter ilyen víz 20-25 milligramm oxigént tartalmaz, a „sima” természetes oxigéndús víznél két-háromszor többet. Mint amennyit két atmoszféra nyomáson feloldhatunk néhány fokos hideg vízben. De mindezt állítólag szobahőmérsékleten és légköri nyomáson.

Mindenesetre még mindig kevesebb lenne ez, mint amennyi a szervezetünkbe jut egyetlen nyugodt lélegzetvétel során!

Ha a tudományos munka megfelelő eredményt hozna, az ilyen termékeket az egészségügyi célú forgalmazáshoz még megfelelő módon engedélyeztetni is kellene. Ennek elmaradása nélkül bajba kerülhet a forgalmazó. Hat-hét évvel ezelőtt több napilap is írt a GVH egyik határozatáról, amelyben megállapította, hogy a Kaqun Hungária Kft és a Kaqun Sport Kft. tisztességtelenül járt el:

"a KAQUN víz és KAQUN sport víz elnevezésű termékkel kapcsolatban az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló 1924/2006/EK rendelettel … ellentétes módon tettek közzé egészségre ható állításokat a szervezet méregtelenítésével és az immunrendszer erősítésével összefüggésben, mely magatartás beleütközik az Éltv. 10. §-ának (2) bekezdés b) pontjába és a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül.”

Mindez elsősorban azzal kapcsolatos, hogy az ilyen jellegű termékeket élelmiszerként forgalmazzák. Ez esetben viszont a törvények szerint nem tehetnek az egészségre vonatkozó állításokat. A határozat szerint a két cégre összesen 5 millió forint büntetést rótt ki a hatóság.

Rövid internetes böngészéssel kideríthető, hogy a különféle oxigénnel dúsított vizek gyártói, forgalmazói mind a mai napig tesznek az egészség javítására vonatkozó megállapításokat. Képviselőik, támogatóik között orvosokat és orvoskutatókat is találunk.

Ha azt vesszük, hogy gyakorlatilag akármelyik forgalomban levő oxigénnel dúsított víz palackonként kevesebb oxigént tartalmaz, mint amennyi egy nyugodt lélegzetvétellel a vérünkbe jut, akkor nehezemre esik jóhiszeműen viszonyulnom azokhoz, akik mindenféle titkos gyártási eljárásokról és bizonyított egészségügyi hatásokról értekeznek.

(forrás: Magyar Narancs)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés