hirdetés
hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

Workshop az egyénre szabott gyógyszerelésről

Nemzetközi workshopot tartottak a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetében a populációs gyógyszerkinetikai modellezésről és a gyógyszeres terápia individualizálásáról. A workshop előadója Michael N. Neely, a Dél-kaliforniai Egyetem professzora, a Los Angeles-i Gyermekkórház (CHLA) főinfektológusa, a Fertőző Betegségek Osztályának vezetője volt.

hirdetés

A Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetében 2017 óta rendszeresen tartanak a precíziós farmakoterápiával foglalkozó workshopokat, együttműködve a Dél-Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) Saban Kutatóintézetének Alkalmazott Farmakokinetikai és Bioinformatikai Laboratóriumával.

A mostani hibrid rendezvényhez több mint 30 résztvevő csatlakozott Bulgáriából, Franciaországból, Németországból, Nagy-Britanniából, Magyarországról, Norvégiából, Lengyelországból és Spanyolországból, hogy betekintést nyerjenek a nemparaméteres populációs farmakokinetikai modellek felépítésébe, a gyógyszerkoncentrációk előrejelzésének módszertanába és a farmakokinetikai modellezésen alapú precíziós gyógyszerelésbe. Ez a rendkívül fontos terület hosszabb távon a gyógyszeres kezelések szemléletének változását fogja eredményezni.

Michael N. Neely, a populációs gyógyszerkinetikai modellezés és a személyre szabott orvoslás szaktekintélye az egyetem honlapjának elmondta, kulcskérdés a precíziós adagolás, és ebben sokat segít, hogy ma már sokkal jobban megértjük a betegségek genetikai hátterét, mint korábban. Hangsúlyozta, hogy amint elkezdünk gyógyszereket adni egy betegnek, mérni tudjuk a gyógyszerkoncentrációt, és ezt beépíthetjük az általa és munkatársai által kifejlesztett, az egyéni gyógyszerkinetikát modellező számítógépes programokba.

Az amerikai professzor emlékeztetett arra, hogy számítógépes rendszereinkben már rengeteg egészségügyi ellátással kapcsolatos adat van, a számítógépek egyre erősebbek, és úgy véli, a mesterséges intelligencia segítségével sokat tanulhatunk ezekből az adatokból. Arra számít, hogy a következő 10-20 évben egyre gyakrabban fogjuk használni a mesterséges intelligenciát a személyre szabott orvoslás és a precíziós adagolás segítésére. Akár valós idejű döntéstámogatásban is, amikor az orvosok és a gyógyszerészek a számítógépen fogják nézni az adatokat, egymillió beteg eredményeit elemezhetik, és előrejelzéseket tudnak adni arról, hogy mi fog történni a velük szemben ülő pácienssel.

A Michael N. Neelyvel készített angol nyelvű interjút itt olvashatják.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés