hirdetés
hirdetés

Visegrádi együttműködés vakcinabeszerzésben

A visegrádi országok (V4) együttműködésével a védőoltás-ellátás is nagyobb biztonságban lesz Közép-Európában – mondta Balog Zoltán a V4 országok egészségügyi minisztereinek budapesti konferenciáján.

hirdetés

Az oltóanyagok piacán az elmúlt években számos változás történt – a gyártókat nemzetközi felvásárlások érintették, kvázi monopolhelyzetek alakultak ki –, amelyek jelentős árnövekedést, bizonytalanságot okoztak. Mindeközben világszerte növekszik az igény az oltóanyagok iránt. Ezekkel a tényezőkkel szemben a közös beszerzést támogatják – emelte ki Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere szerint ez egy nagy piac, s céljuk az oltóanyagok kedvező áron történő biztosítása.

Azt javasolják, hogy első körben olyan speciális oltóanyagok és immunbiológiai készítmények közös beszerzéséről egyeztessenek, amelyeket ritkán előforduló betegségeknél szükséges járványügyi intézkedések során használnak, mint például a diftéria antitoxin, vagy az inaktivált coli vakcina. Emellett szükséges áttekinteni a V4-es országok nemzetközi védőoltási programjában fontos szerepet betöltő – például a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni – oltóanyagok helyzetét, s ezek közös beszerzésének lehetőségeit.

A visegrádi országok együttműködésének súlya az elmúlt időszakban jelentősen nőtt, nemzetközi szinten megjelenítették Közép-Európát, képviselték a közös érdekeket – emelte ki a miniszter, majd kifejtette: a V4-eknek vannak közös politikai, gazdasági érdekeik, s ezen felül hasonló gazdasági helyzetben vannak, hasonló az életszínvonaluk. Ezért is különösen fontos az egészségügyi ellátás területét érintő kooperáció, különösen a gyógyszerek tisztességes árazása és az innovatív gyógyszerekhez való hozzájutás érdekében, ami valamennyi érintett – betegek, orvosok, gyógyszergyártók, forgalmazók és a társadalombiztosítók – érdekét szolgálja.

A V4-ek egészségügyi miniszterei nyilatkozatot írnak alá a hosszú távú gyógyszerár-támogatásokról, valamint a védőoltások előállításában és beszerzésében való együttműködésről (MTI Fotó: Soós Lajos)
A V4-ek egészségügyi miniszterei nyilatkozatot írnak alá a hosszú távú gyógyszerár-támogatásokról, valamint a védőoltások előállításában és beszerzésében való együttműködésről (MTI Fotó: Soós Lajos)

Magyarország nagyra értékeli Lengyelország kezdeményezését, amely a gyógyszerek méltányos, tisztességes árképzéséről, az innovatív gyógyszerekhez való hozzájutás biztosításáról szólt. Ezt folytatva együttműködést javasolnak az új, még fejlesztés alatt álló, a következő években piacra kerülő gyógyszereknél azok jövőben várható hatásainak vizsgálatában, továbbá a piacra kerülő, a támogatásba való bekerülés előtt álló gyógyszerek esetében az egészségügyi technológiai értékelés elvégzésében, valamint a már piacon lévő gyógyszerek felhasználásának és eredményességének vizsgálatában, s a mindezekhez szükséges regiszterek létrehozásában.

A V4 országok egészségügyi minisztereinek kétnapos, budapesti konferenciájának megnyitóján Balog Zoltán mellett Konstanty Radziwill, Lengyelország egészségügyi minisztere, Tomás Drucker, Szlovákia egészségügyi minisztere, valamint Eva Gottvaldová, Csehország közegészségügy-védelemért felelős miniszterhelyettese nyilatkozatot írt alá a hosszú távú gyógyszerár-támogatásokról, valamint a védőoltások előállításában és beszerzésében való együttműködésről.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés