hirdetés
hirdetés
2021. január. 21., csütörtök - Ágnes.
hirdetés

Várhatóan nem lesz kötelező a koronavírus-oltás

Nagy valószínűséggel nem teszik kötelezővé Magyarországon a koronavírus elleni vakcinát – nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Mészner Zsófia infektológus. A védőoltási szakértő hozzátette: a járványügyi hatóságnak azonban mindig lehetősége van arra, hogy a közösség védelme érdekében, ha például a pandémia komolyra fordul, elrendelje az oltás beadását.

hirdetés

Orbán Viktor kormányfő a múlt héten bejelentette, hogy 5 millió adag koronavírus ellenes vakcinát rendelt az Európai Uniótól egy közös uniós program keretében, hogy amennyiben lesz ilyen, biztosan jusson belőle nekünk is. Elegendő lehet ez a mennyiség?

Ezt nem lehet még megmondani. Egyelőre magával a SARS-CoV-2-vel is csak ismerkedünk, még azt sem tudjuk, hogy aki átesett a fertőzésen, az szerez-e védettséget, és ha igen, az mennyi időre szól. Azt látjuk, hogy a mérhető ellenanyagszint a betegségből felgyógyultak szervezetében viszonylag gyorsan csökken, de nem biztos, hogy immunmemória sem alakul ki, vagyis hogy hosszabb távon sem emlékszik a vírusra a szervezetA leendő vakcinával kapcsolatban is csak találgatni lehet. Azt lehet tudni, hogy a fejlesztések zöme inaktivált, tehát elölt kórokozót tartalmazó oltóanyagra irányul, ami lehet, hogy valamivel kevésbé hatékony, mint egy gyengített élő kórokozóval dolgozó vakcina. Az utóbbiaknak viszont megvan a maguk kockázata, azokban, akiket a leginkább szeretnénk védeni, esetleg oltási betegség alakulhat ki.

Ha kevésbé hatékony, akkor valószínűleg nem is elég majd belőle egyetlen adag?

Nem arról van szó, hogy az inaktivált oltóanyagok nem kellően hatékonyak, hanem hogy a védettség kialakításához és fenntartásához több dózisra van szükség. Nagyon valószínű, hogy az új koronavírus vakcina esetén sem lesz elég egy-két oltás, előre láthatóan minimum 3 dózis kell majd a védettség kialakításához. De még egyszer hangsúlyozom: jelen pillanatban egy olyan dologról beszélgetünk, ami nem létezik.

A védőoltásoknál mindig fontos kérdés, hogy lehet-e kötelezővé tenni.

Személy szerint én azt gondolom, hogy a koronavírus elleni vakcina nálunk nem lesz kötelező. De azt is, hogy lesz rá igény, illetve várható, hogy ajánlani fogják a beadatását a veszélyeztetett szakmákban dolgozóknak – egészségügy, rendvédelem –, valamint a 60 év felettieknek. Tudni kell ugyanakkor, hogy a járványügyi hatóság bármikor elrendelheti egy védőoltás kötelezővé tételét, ha az járványügyi szempontból indokolt. De akkor annak persze olyannak kell lenni, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC), illetve az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogad. A tradicionális, nagy vakcinagyártók neve is garancia arra, hogy nem fognak kiadni olyan oltóanyagot a kezük közül, ami nem felel meg a legmagasabb minőségi és biztonságossági kritériumoknak.

A teljes interjú

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés