hirdetés
hirdetés

Vándorgyűlés után

A nemrégiben megtartott vándorgyűlés kapcsán a kamara honlapja Hankó Zoltánnal, a köztestület elnökével közöl beszélgetést.

hirdetés

– A vándorgyűlés előtt már beszélgettünk. Akkor arra a kérdésre, hogy mit vár az összejöveteltől, azt válaszolta, hogy a „következő évek kamarai munkájának fő irányait ki tudjuk jelölni és elindulhat az önálló magyar gyógyszerészet jövőképének a kialakítása is.” Ez megtörtént?

– Sokat dolgoztunk a vándorgyűlés előtt és alatta is, de a fő irányok kijelölése és a gyógyszerészet jövőképének kialakítása nyilván egy hosszabb történet annál, mint egy kétnapos munkakonferencia. A konferencián mindent megbeszéltünk, amit csak lehetett, azonban van néhány terület, ahol további egyeztetésekre lesz szükség és a kamarai testületeknek is jóvá kell hagyni a programot. Azt mondhatom tehát, hogy a vándorgyűlés a rá kiszabott és általa elvégezhető feladatot teljesítette. A pénteki és szombati programok az eredeti terveknek megfelelően, rendben lezajlottak. A választott munkamódszer is helyesnek bizonyult: minden témában írásos előterjesztés készült, amit megkaptak a résztvevők, ezekről szóbeli vitaindító is elhangzott, majd mindegyik téma megbeszélésére hagytunk időt, amit érdemben sikerült kihasználni. A vitaindító előadó a hozzászólásokat követően összegzett, majd a témakör lezárásaként Sohajda Attila alelnökkel egymást váltva fogalmaztuk meg a kamara számára körvonalazódott feladatokat. A rendezvény végén elmondtam, hogy a témafelelősökkel még húsvét előtt találkozunk, hogy az elhangzottak alapján a soron következő elnökségi ülésre és a területi elnökök áprilisi értekezletére előkészítsük a javaslatokat. Erre a megbeszélésre már sor került. Szeretném, ha a tavaszi küldöttközgyűlésen érdemben foglalkozhatnánk a fő szakmapolitikai irányok kijelölésével.

– Több interjúban, fórumon is lezárult rendszerváltásról beszélt. Ennek ismeretében mondhatjuk-e, hogy mérföldkő volt ez az összejövetel? Vagy úgy is kérdezhetem, hogy mik azok az új kihívások, elvárások, amik miatt az „újrakezdés elkötelezettségéről” beszél?

– Amikor több mint negyedszázaddal ezelőtt megfogalmazódtak a gyógyszerellátás új rendszerével kapcsolatos elvárásaink, konszenzus volt a tekintetben, hogy a lakossági gyógyszerellátás legyen az egészségügy része és egzisztencia-vállalkozási keretek között működtessük. A gyógyszertár-létesítés legyen engedélyköteles és érvényesüljön a szükségleti elv. A gyógyszertár működtetést szintén engedélyhez szerettük volna kötni, sőt később a liberalizáció azt is bebizonyította, hogy a létesítés és működtetés egy eljárás keretében történő engedélyezése rossz irány. Ezt sikerült korrigálni. A gyógyszertárak tulajdonlása ismét szabályozott és az 1950-es államosítás óta ez év elejétől először biztosított a többségi gyógyszerészi tulajdon. A gyógyszertárak szakmai működését régóta, a tulajdonlással kapcsolatos előírások teljesülését január óta hatóság ellenőrzi. A gyógyszerész önállósága és felelőssége szakmailag és gazdaságilag is biztosított – most már csak rajtunk és a hatósági ellenőrzés rendszerén áll, hogyan élünk ezzel. A kamara szakmai érdekvédelmi jogait jórészt sikerült helyreállítani és biztosított az önkormányzatiságunk is. Végezetül, a gyógyszerellátás működőképessége javul és a súlyos gazdasági válságból sikerült kijutnunk. Mindazokban a rendszerjellemzőkben tehát, amelyek meghatározóak a lakossági gyógyszerellátás szempontjából, sikerült a rendszerváltó célkitűzéseket teljesíteni. Ez alapján joggal mondhatjuk, hogy a rendszerváltás ez év elején lezárult. Ebből a szempontból tehát mérföldkőnek tekinthető a Vándorgyűlés, mert ezen egyfajta helyzetértékelésre, másfelől az eljövendő időszak kihívásainak és feladatainak a feltérképezésére vállalkoztunk.

A teljes interjút a Magyar Gyógyszerészi Kamara honlapján olvashatja.

A vándorgyűlésről készült rövid, képes beszámolót itt tekintheti meg:

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés