hirdetés
hirdetés

Van, ami ellen nincs védőoltás

Az oltóközpontok gyarapodása és a megelőzés hatékonysága miatt ritkábban jelennek meg az egzotikus betegségek Magyarországon, mondta az InfoRádiónak Szlávik János infektológus.

hirdetés

Az utazás előtt két-három héttel érdemes beadatni a védőoltásokat, de vannak olyanok, amelyek két, egymást egy hónappal követő részből állnak, ezért az utazás szervezéséhez hasonlóan a megelőző intézkedéseket is érdemes idejében megtenni – hívta fel a figyelmet Szlávik János, aki szerint időnként előfordul egy-egy súlyosabb megbetegedés, akár olyan is, amit védőoltással meg lehetett volna előzni.”

Az infektológus jelezte, sokan úgy gondolják, különböző praktikákkal, technikákkal meg tudják magukat védeni például a hastífusztól. Szlávik János hozzátette, az egy szalmonellabaktérium által okozott, nagyon súlyos, életveszélyes betegség, amely ellen hatékony védelmet nyújt a védőoltás. Mégis:„A magas lázzal, hasi fájdalommal, vérmérgezéssel, akár bélkilyukadással járó betegséget két-három évente hurcolják be Magyarországra.”

Évente 10-15 maláriás eset fordul elő, négy-öt évente hal meg valaki, mert nem vette komolyan a veszélyt, és hazaérkezése után nem jelentkezik a trópusi ambulancián. A magyar lakosság védtelen az A-típusú májgyulladás ellen, ezért a védőoltását a trópusi területre utazás előtt két héttel mindenképpen érdemes beadatni, ahogy a B-típusú májgyulladás ellenit is – mondta Szlávik János, majd hangsúlyozta, vannak olyan betegségek, amelyek ellen nincs védőoltás, ilyen a Dengi- és a Sikungunya, valamint az utóbbi időben sokat emlegetett Zika-láz.

A teljes információ

(forrás: InfoRádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés