hirdetés
hirdetés
2022. december. 08., csütörtök - Mária.
hirdetés

Vakcinákat ajándékoznak

Franciaország áprilisban mintegy 100 ezer, június közepéig pedig félmillió AstraZenaca-vakcinadózist ad az afrikai országoknak a kis és közepes jövedelmű országok koronavírus elleni védőoltással történő megsegítésére létrehozott COVAX nemzetközi vakcinaelosztási rendszer keretében.

hirdetés

Az Olaszországban gyártott adagok felajánlásával Franciaország a COVAX nemzetközi vakcinaelosztási rendszer európai mechanizmusát kívánja elindítani, jelezte a francia elnöki hivatal. A COVAX megállapodások első körben az AstraZeneca-vakcinát érintik, de Párizs szerint az elosztási mechanizmus minden olyan oltóanyagra ki fog terjedni, amely elérhető az Európai Unióban.

A francia elnöki hivatal emlékeztetett arra, hogy a több mint két hónappal ezelőtt megindult vakcinakiszállítás márciusban és áprilisban késedelmet szenvedett, részben mert az AstraZeneca-vakcina jelentős hányadát gyártó Indiai Szérum Intézet (SII) exportkorlátozások miatt nem tudta teljesíteni a megrendeléseket.

A COVAX-program múlt héten egy újabb 2 milliárd eurós gyűjtési kampányt hirdetett koronavírus-elleni oltóanyagok vásárlására. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a GAVI Vakcinaszövetség keretében működő elosztásnak köszönhetően a világ legszegényebb országai is részesülhetnek a vakcinából az adományoknak köszönhetően. Eddig több, mint 38 millió dózis, koronavírus elleni vakcinát szállítottak a világ 113 országába.

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina üres ampullái az oltás napján Gulyás Gábor nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. április 21-én (MTI/Balázs Attila)
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina üres ampullái az oltás napján Gulyás Gábor nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. április 21-én (MTI/Balázs Attila)

Spanyolország a koronavírus elleni vakcináinak 5-10 százalékát, mintegy 7,5 millió adagot dél-amerikai országoknak adományozza idén, jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök Andorrában, a 27. Ibero-amerikai csúcstalálkozón szerdán. Elmondta: a COVAX nemzetközi vakcinaelosztási rendszer révén továbbítják majd az oltóanyagokat azután, hogy a lakosság átoltottsága Spanyolországban elérte az 50 százalékot, amire várhatóan valamikor júliusban kerül sor.

Carolina Darias egészségügyi miniszter madridi sajtótájékoztatóján közölte: a teljes oltással rendelkezők száma már meghaladta azokét, akik a járvány kezdete óta megfertőződtek a koronavírussal. "Ez azt jelenti, hogy a vírus előtt járunk".  A szaktárca közegészségügyi bizottsága elvetette azt a javaslatot, hogy az RNS-alapú vakcinák (Moderna, Pfizer/BioNTech) két dózisa közötti időt megnövelje a gyártó által ajánlott 21 napon túl.

(forrás: MTI)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés