hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Vakcina a szegényebbeknek: nem követték tettek a szavakat

Újra életet lehelnének a fejlett országok és az irányító szervezetek a Covax nevű vakcinaelosztó programba, miután az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy az eredeti elképzelések kudarcba fulladtak, írja a Forbes.hu. Várhatóan 60-70 országgal csökken majd a résztvevők száma, csak azok maradhatnának, akik komolyan gondolják a részvételt.

hirdetés

Új lendületet kap a vakcinák méltányos elosztása érdekében létrehozott Covax program, írja a Reuters. A hírügynökség a programot vezető Egészségügyi Világszervezet (WHO) belső dokumentumaira hivatkozik.

A 2020 áprilisában alapított program azért jött létre, hogy a vírus ellen kifejlesztett vakcinák méltányosan legyenek elosztva a világ országai között. Négy szervezet irányítja, a Gavi, a Vaccine Allience, a Bill és Melinda Gates Alapítvány összefogásával megalakított nemzetközi koalíció, a Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, valamint a WHO. Tavaly a kezdeményezéshez 190 ország társult, ők tettek arra vállalásokat, hogy vakcinát juttatnak a COVAX-nak, ami aztán gondoskodik arról, hogy az adományok célt érjenek.

A program eredeti célkitűzése az volt, hogy 2 milliárd adag vakcinát szállítson a fejlődő országokba 2021 végéig, ettől azonban egyelőre messze van; az új cél, hogy 2022 elejére elérjék a vakcinára leginkább rászoruló országokat. A program keretében egyelőre csupán 91 millió vakcinát osztottak szét 133 országban. Ebből 40 millió került az afrikai kontinensre, ami a populáció kevesebb mint két százalékának beoltásával ér fel.

A Gavi egy másik jelentése alapján elképzelhető, hogy 120-130-ra csökken a COVAX-ban részt vevő országok száma. Nemcsak a gazdagabb országok lépnek ki majd várhatóan, de a közepes jövedelműek is: az új terv alapján ugyanis jövőre a teljes árat előre kell majd kifizetniük.

A teljes cikket ITT olvashatja

MTI/Rosta Tibor
MTI/Rosta Tibor

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés