hirdetés
hirdetés

A vények 99 százaléka e-recept

Üzembiztosan működik az EESZT

Az indulás óta jelentősebb lassulások nélkül működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), a patikáknak december közepéig mindenképpen csatlakozniuk kell a rendszerhez, írja a MedicalOnline.

hirdetés

December 15. után csak e-recept számolható el a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK) – erősítette meg az egészségügyért felelős államtitkár az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) csaknem egy hónapos működéséről beszámoló keddi sajtótájékoztatón, amelyről a MedicalOnline tudósított.  A fővárosi Szent Kristóf Szakrendelőben Ónodi-Szűcs Zoltán egyebek között elmondta: a november elsejei indulás óta jelentősebb lassulások nélkül, üzembiztosan működik az EESZT. Naponta már 9200 intézmény forgalmaz adatokat, több millió tranzakció történik és 700 ezer recept kerül az elektronikus rendszerbe.

Mint közölte, a térbe egyharmad-kétharmad arányban kerülnek a receptek az orvosok vagy a patikusok jóvoltából. Azaz, az orvosok küldik kevésbé a rendszerbe az e-vényeket, de az arány pénteken már mintegy 40 százalék volt – tudatta az államtitkár. Adatai szerint a patikák közül már csak mintegy 150 telephely nincs a rendszerbe kötve, ám a vények 99 százaléka már így is e-recept.   

Jövő novemberig az egyetlen szigorítás, ami a rendszer nem használatából fakad, az a patikákat érinti: december 15-től csak azon vények után számolható el NEAK-támogatás, amelyeket rögzítettek a térbe. A magánszolgáltatók és a mentők jövő évi csatlakozását követően azonban a működési engedély kiadásának feltétele lesz a közös tér használata.

A kezdeti nehézségek nem a tér hibájából fakadnak; vagy a rendszerszállító vagy a netkapcsolat felelős a történtekért. A későbbi szankciókat Vartus Gergely, az e-health koordinációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos ezért azzal egészítené ki, hogy a szerződéskötés feltétele legyen az is, hogy a rendszerszállító akkreditált.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés