hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Újabb koronavírus elleni oltóanyag vizsgálatát kezdte meg az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a német-dél-koreai SK Chemicals biotechnológiai vállalat koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájára vonatkozó feltételes forgalombahozatali engedély iránti kérelem vizsgálatát, közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség.

hirdetés

A kérelmező vállalat elegendő adatot nyújtott be arról, hogy a vakcina milyen arányban váltja ki a koronavírus-fertőzést okozó SARS-CoV-2 eredeti törzse elleni antitestek termelését. A vállalat adatokat nyújtott be a vakcina biztonságosságáról és minőségéről is.

Az adatok felülvizsgálatát követően az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) véleményt ad ki arról, hogy a gyógyszerügynökség javasolja-e majd az oltóanyag uniós feltételes forgalombahozatali engedélyének megadását. Az Európai Bizottság ezt követően hozhat majd jogilag kötelező érvényű határozatot a vakcina ideiglenes forgalomba helyezéséről.

Az uniós ügynökség tájékoztatása szerint a vakcina a SARS-CoV-2 koronavírus felületén található tüskefehérje laboratóriumban tenyésztett változatát tartalmazza. Beoltást követően a szervezet immunrendszere a tüskefehérjét idegenként azonosítja, és antitesteket termel ellene. Ha az oltott személy később kapcsolatba kerül a koronavírussal, immunrendszere felismeri a vírusfehérjét, és készen áll arra, hogy védelmet nyújtson a koronavírus ellen. A vakcina úgynevezett adjuvánst is tartalmaz, amely elősegíti a vakcinára adott immunválasz erősítését.

Az uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca, a Moderna, a Novavax, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcináit, valamint a Valneva európai biotechnológiai vállalat koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát ajánlotta használatra. Az EMA jelenleg a Szputnyik V, a Sanofi, valamint a Sinovac gyógyszergyárak oltóanyagait vizsgálja.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés