hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 29., kedd - Mihály.
hirdetés

Újabb és újabb drogok jelennek meg

Az elmúlt években már a dizájnerdrogok uralták a kábítószerpiacot Magyarországon – erősítette meg a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Sümegi András pszichiáter, pszichiátriai rehabilitációs és addiktológus szakorvos, aki szerint már általános iskolás korban beszélni kell erről a jelenségről a gyerekekkel, mert utólag nehezebb segíteni, mint a megelőzésre koncentrálva elkerülni a bajt. A szakember kifejtette: mivel a szerek kémiai összetételének apró módosítása is elég, hogy ne szerepeljenek a tiltólistán, a drogkereskedők mindig egy lépéssel a szakemberek előtt tudnak járni.

hirdetés

Igaz az a sajtóban keringő információ, miszerint a drogpiacnak már több mint háromnegyedét a dizájnerdrogok kereskedelme teszi ki? Mennyire terjedtek el ezek az újfajta kábítószerek Magyarországon?

– Pontos adatokat mondani nehéz. A kétharmad-háromnegyed közötti érték tűnik reálisnak. A piac olyan, mint egy ezercsápú polip, nehéz elemezni ennyi mozgó csápot. Az utóbbi években komoly átrendeződés zajlott, a régi szerek mellett elhúztak az új pszichoaktív szerek, a dizájnerdrogok. 2014-ben a lefoglalások kétharmada volt új típusú szer. A tendenciák vizsgálata többet mondhat: ez pedig az új szerek folyamatos térhódítását mutatja. A féllegalitás és illegalitás miatt lehetetlen pontos és direkt mérőrendszert alkotni. A betörő sem osztja meg publikusan online, hogy hova készül betörni.

– Mennyiben nehezebb a pszichiátriai szakemberek dolga a dizájnerdrogokkal szembeni küzdelemben, mint a már jól ismert, hagyományos szerek esetében? Tényleg vakon tapogatóznak még önök is?

– Ez olyan, mint a számítógépes kártevők és az IT-szakemberek esete. A bűnözőké az első lépés. A vírusirtó szoftverek egy idő után képesek az új kártevőket is előre beazonosítani, adott mintázatok alapján. A drogok analógok ezzel. Nemcsak küzdenünk kell, hanem megelőzni is. A régi szerekkel kapcsolatban jó ismeretekkel rendelkezünk. A tiszta kokain, az tiszta kokain. Az új szerek olyanok, mint Hidra a mitológiában. Egy fejét levágod, kettő támad helyette. Vagy kétszáz. Új és új vegyületek érkeznek. Nincs díler, a cuccot megrendeled a neten, akciósan, és tuti a hatás. Hogy éppen minek nevezik és kémiai szinten mi, az más kérdés. A tényleges összetétel követhetetlen. A hatások, a mellékhatások, a kimenetel, mind kiszámíthatatlanok.

– A már ismert szerek kémiai összetételének manipulálásával létrehozott anyagok hatása nem hasonlít valamelyest a módosított verziókéra? Milyen mértékben tudnak az eddigi tapasztalataikra hagyatkozni az új szerek esetében?

– Körülbelül úgy, ahogy egy modern sportcipő hasonlít a munkásőr-gumicsizmára. Mindkettő lábbeli, de az utóbbiban csak akkor fogsz futni, ha kergetnek. A dizájnerdrog egy gumicsizma, egy menő amerikai márka logójával. A szerkezet kissé eltér a régi szerektől, de pont annyira, hogy sokkal durvábbak legyenek a következmények. Nagyot üssön, de költséghatékonyan. Új szer, kis kémiai módosítással, pöckölgetéssel. És mivel új, addig legális, amíg nem kerül fel a listára. Amíg nem kerül ellenőrzés alá, a terjesztésnek nincs jogi következménye. Ha felkerül, nem gond, mert már jön az újabb szűz molekula. Ez irgalmatlanul gyorsabb, mint a jogi, a tudományos és az egészségügyi folyamat. A használat pedig orosz rulett.

– Jellemzően milyen hatást váltanak ki ezek a kábítószerek?

– Bármit. A fő molekulacsoportok ismertek. Annyira azért nincs új a nap alatt. A hatásirányok sokfélék lehetnek: stimuláns, szociálisan lazító vagy hallucinogén. Ezek valamilyen kombinációja figyelhető meg, az elemek a hatás során is változhatnak. De más dolog a hatás és más a megnyilvánulás. A felpörgés, az érzékcsalódások, az indulatkontroll zavarai, az agresszivitás, később a félelem, a rettegés, a paranoia – vagy a totális tudatvesztés.

A teljes cikk

 

Dizájnerdrogok hazánkban

Kristály: kokainhoz hasonló szer, amelynek rövid távú hatásai közé tartozik a megnövekedett koncentrálóképesség és eufória, amit aztán mellkasi nyomás, nyugtalanság vagy akár pánikroham is követhet.

ZSÁLYA: hallucinogén növényi szer, fogyasztója összekeveri az emlékképeket. Akár skizofréniát is okozhat, teljes szellemi leépüléshez vezethet a használata.

Évi: hatására gyakran vetkőzni kezdenek a fogyasztók, mert olyan érzést okoz, mintha bogarak másznának a bőrön.

SPICE: tartós használata miatt az agy vérellátása is felborulhat, a memóriaközpont is sérülhet. Hatása négyszerese a marihuánáénak, de gyorsabban is károsítja a rövid távú memóriát.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés