hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Új módszerekkel operálnak a csalók

Elutasította a Kúria egy cég felülvizsgálati kérelmét, amelyet azért büntettek meg, mert orvosi vizsgálatnak álcázott termékbemutatók révén vett rá idős embereket étrend-kiegészítők megvásárlására, írja a Magyar Nemzet.

hirdetés

Különféle vállalkozások jöttek létre az elmúlt években arra, hogy idős embereket, esetleg betegséggel küszködőket megtévesszenek. Az Országgyűlés 2016-ban fogadta el azt a javaslatot, amely az emberek átverését célzó utaztató termékbemutatók megszűnését eredményezte. Ettől kezdve a szervezők nem adhattak ugyanis „ingyenes” ajándékokat, nem intézhettek az eladósodáshoz vezető azonnali hitelfelvételt sem. A jogszabály így komoly akadályokat emelt az emberek átverése elé. Ezzel a lépéssel az emberek jóhiszeműségére épített utaztatásos termékbemutatók gyakorlatilag meg is szűntek.

A szélhámosok alkalmazkodtak azonban az új jogszabályokhoz, ettől kezdve a termékbemutatókat ugyanis ingyenes egészségügyi felmérésnek, vizsgálatnak álcázzák – tudta meg a Magyar Nemzet Tarnai Richárd kormánymegbízottól. A szélhámosok gyakran négyszemközti agitációval gyakorolnak nyomást a gyanútlan kuncsaftokra, így az elhangzottakat később a kiszolgáltatott embereknek nehéz bebizonyítani. – A kormányhivatal ezt nem hagyhatta, elkezdtük az ellenőrzéseket, és az adható legmagasabb bírságot szabtuk ki – tájékoztatta lapunkat a Pest Megyei Kormányhivatal elnöke. Mint elmondta, az ellenőrzések mind-mind azt mutatták, hogy a bejelentőknek igazuk volt, megtévesztették őket. – Most jött ki az igazságszolgáltatási fórumokat végigjárt első olyan jogerős bírói döntés, amely megerősíti a Pest Megyei Kormányhivatal által kivizsgált ügyben hozott hatósági határozatot, amellyel az érintett céget megbüntettük és bírságot szabtunk ki rá – tette hozzá Tarnai Richárd.

A kormánymegbízott által említett ügyben a Kúria elutasította egy budapesti társaság, a Natura Protekt Kft. felülvizsgálati kérelmét, amit azért nyújtottak be, mert közel négyszázezer forintra büntette meg a céget a hatóság. A büntetést azért szabták ki a társaságra, mert idős embereket hívott be ingyenes egészségügyi állapotfelmérésnek álcázott vizsgálatra, amelyen olyan betegségeket állapítottak meg, amikre azonnal „gyógyszert” is tudtak ajánlani. Az ez alapján elindult eljárás lezárásaként a Kúria ítélete a napokban egyértelműen kimondta, hogy megtéveszti a fogyasztót az olyan kereskedelmi gyakorlat, amely orvosi diagnózis látszatát keltő leletet állít ki, valamint olyan készítmény megvásárlására tesz javaslatot, amelyet a fogyasztó – az általa szedett gyógyszerre figyelemmel – nem alkalmazhatna.

A Kúria ítélete szerint az egészségügyi felmérésnek álcázott rendezvény árubemutatónak minősül, így erre ugyanaz a szigorú szabályozás vonatkozik, mint más, hasonló tevékenységre.

– Látható, hogy ezen esetekben nemcsak a jogszabálysértés a probléma, hanem az emberek egészségének, akár az életüknek a kockáztatása is – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek az üggyel kapcsolatosan Tarnai Richárd. Hozzátette: az egészség, az élet nem lehet játék, ezért is lép fel kormányhivatal határozottan és szigorúan, hogy megvédjék azokat, akiket „sarlatánok” próbálnak meg átverni. A kormánymegbízott a reményét fejezte ki, hogy a kúriai ítélettel alátámasztott büntetési gyakorlatuk véget fog vetni ezeknek az egészségügyi szűrésnek álcázott szélhámosságoknak is.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés