hirdetés
hirdetés

Új elnök a HUPSA élén

Kossela Lilivel, a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesületének szeptemberben megválasztott elnökével, negyedéves gyógyszerészhallgatóval a HGYSZ beszélgetett az egyesületről és a terveiről.

hirdetés

Pár hónapja választottak meg a HUPSA vezetőjének. Mit érdemes tudnunk az egyesületről?

A HUPSA a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete, az alapszabályunk szerint csak gyógyszerészhallgatók lehetnek a tagjaink. Bár mutatkozik érdeklődés más hallgatói csoportoktól is, például vegyészhallgatóktól, hogy szeretnének belépni hozzánk. Több területen is aktívak vagyunk. Saját eseményeink vannak, mint például a Börze, ami egy állásbörzének indult, de mára egy többnapos eseménnyé nőtt ki magát. Most rendezzük meg második alkalommal a Magyar Gyógyszerész- és Orvostanhallgatók Országos Konferenciáját, melyet együtt szervezünk a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségével és közel 150 vendéget várunk. Részt veszünk nemzetközi gyógyszerészhallgatói konferenciákon, valamint fontos még a világszervezet, IPSF (International Pharmaceutical Students’ Federation) cserediák programja, aminek segítségével idén 46 főt küldhetünk külföldi gyakorlatra, illetve mi is fogadunk külföldi hallgatókat. Ezek mellett gyárlátogatásokat és tréningeket is szervezünk a tagoknak, valamint vannak szűkebb programok is az igazán aktív tagoknak.

Mi volt a nehéz az első időszakban?

Másodévesen még más képzést kapunk, például kevés fogalmam volt arról, hogy mi a törzskönyvezés, és sok ismeretlen terület volt. Ugye ekkor főleg még a „szerves kémián” írjuk az egyenleteket és nem volt effektív látókörszélesítés, hogy milyen lehetőségek vannak. A mi munkánk pedig elsősorban erről szól. Az elején ebbe is bele kellett tanulnom. Másfél évig voltam programokért felelős alelnök és idén szeptemberben választottak meg elnöknek, miután Vértessy Dani végzett az egyetemen. Az ezt megelőző időszak a „betanuló-fázis” volt, mert ebbe nem lehet csak úgy belecsöppenni, ezért az elmúlt fél évben fokozatosan vettem át a dolgokat Danitól.

Érdekes a HUPSA működésében, hogy a szervezet jellegéből adódóan sűrűn van „generációváltás” és kényszer a megújulásra.

Igen, és ennek megvannak az előnyei és hátrányai is. Jó például, hogy minden elnökség más, ezért mindig más oldala erősödik az egyesületnek. Hátránya, hogy mire jól beletanul az ember már tulajdonképpen le is köszön. Most szerencsére a fiatalabb generáció is aktív az elnökségben, így pár évig van lehetőségük kibontakozni a szervezet vezetésében.

Te mire helyezed a hangsúlyokat?

Láttam, hogy Janka és Dani alatt mik mentek jól, és azt is, hogy miket érdemes még fejleszteni. Megpróbálom ezeket a területeket erősíteni. Úgy érzem, hogy kicsit túlzásba vittük a programokat, és a csapatunk ehhez nem volt elég nagy. Kevés volt az a tag, aki aktívan és motiváltam részt vett az egyesület építésében. Arra próbálok hangsúly fektetni, hogy legyen egy kialakult lelkes társaság, elsősorban a másod- és harmadévesek között. Gondolnunk kell arra, hogy kik viszik majd tovább a HUPSA-t utánunk. Persze a tanulás az első, az egyesület nem mehet ennek a rovására, de szerencsére vannak aktív tagjaink. A programjaink is kezdenek állandósulni.

A teljes interjú a HGYSZ portálján olvasható.

(forrás: Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés