hirdetés
hirdetés
2017. február. 23., csütörtök - Alfréd.
hirdetés

Tükör a gyógyszerellátásnak

A tanulmány által felsorolt hiányosságok évek óta ismertek a gyógyszerellátásban dolgozó szakemberek előtt, írja blogján a HGYSZ az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index gyógyszerellátást érintő megállapításairól.

hirdetés

A felmérést végzők a vizsgált indikátorok alapján az elért eredmények szerint három csoportba sorolják az országokat. Vannak a jól teljesítő, a közepesen teljesítő és a rosszul teljesítő országok, melyet a tanulmány összefoglaló táblázatában színkódokkal jelöltek (zöld, sárga és piros). A gyógyszerellátás területén vizsgált 7 indikátorból két helyen jól teljesítünk, 5 helyen viszont rosszul, amivel a területre jutó lehetséges 100 pontból 52-t szereztünk meg.

Az egyik terület, amiben jól teljesítünk, az a gyógyszerekhez kapcsolódó információk elérhetősége. Az OGYÉI honlapján már évek óta bárki számára ingyenes elérhető a gyógyszerkereső, amiben minden Magyarországon forgalombahozatali engedéllyel rendelkező gyógyszer adatai könnyen megtalálhatóak. Nem meglepő módon, ebben az indikátorban az országok többsége jól teljesített, csak egy-két kivétel akadt, ahol kisebb hiányosságok vannak.

A másik indikátor, amiben szintén az élvonalhoz tartozónak számíthatjuk magunkat, az az egy főre eső antibiotikum felhasználás mértéke. A tanulmány készítői úgy értékelték, hogy azokban az országokban, ahol az egy főre jutó antibiotikum felhasználás alacsonyabb, ott sokkal racionálisabb ezeknek a szereknek a felhasználása.

Valószínűleg senkit nem lep meg az az információ, hogy a gyógyszertámogatások mértéke hazánkban elég alacsony. A társadalombiztosítási támogatás folyamatosan csökken, míg a betegek által kifizetett összegek egyre csak nőnek.

A tanulmányban egyaránt vizsgálták azt, hogy milyen gyorsan történik az új gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásba történő befogadása, illetve azt, hogy a befogadott terápiákhoz mennyire fér hozzá a lakosság. Hazánkban nem ismeretlen probléma, hogy az új, innovatív készítményeket csak nagyon lassan fogadja be az egészségbiztosító.

Az új terápiák felhasználásánál a modern onkológiai készítmények és az arthritisz kezelésére szolgáló TNF-α inhibítorok lakosságszámra vetített fogyását vizsgálták meg. Az utolsó indikátor a már régóta használatban lévő, koleszterinszintcsökkentésre alkalmazott sztatinok fogyási adatai voltak.

Összességében nézve az értékelést megállapíthatjuk, hogy számunkra ezek az eredmények nem okozhattak túl nagy meglepetést. A tanulmány által felsorolt hiányosságok évek óta ismertek a gyógyszerellátásban dolgozó szakemberek előtt, és rendszeresen felbukkannak szakmai konferenciákon és a sajtóban is. Remélhetőleg ezzel a felméréssel most sikerült a problémás területekre egy kicsit nagyobb figyelmet irányítani, ami elősegítheti a megoldásukat is, közli a HGYSZ.

(forrás: Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége)
hirdetés
Share on Tumblr
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Ajánlott

Miért vágyik a gyógyszerész szakma valós adatokra?

A modern gyógyszereknek a piacvezető státusz eléréséhez képesnek kell lenniük arra, hogy nagyrészt helyettesítsék a rendelkezésre álló kezeléseket a jobb hatékonyságuk, biztonságosságuk vagy kényelmük miatt. (x)

 

Élesítésre kész az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT); az e-egészségügy egységes kommunikációs platformja képes összekapcsolni a már most is működő kórházi rendszereket, valamint a háziorvosi- és patikarendszereket.

Tartós feszültség esetén sokan pszichológushoz fordulnak, ám meglehet, hogy a pajzsmirigy túlműködése okozza a panaszt.

hirdetés