hirdetés
hirdetés
2022. július. 07., csütörtök - Appolónia.
hirdetés

Tizenegymillió oltóanyag állhat a raktárakban

A felhasznált, eladott és elajándékozott koronavírus elleni oltóanyagok után még mindig sok a maradék, aminek sorsa kérdéses, derül ki az RTL Híradó összeállításából.

hirdetés

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint összesen több mint 32 millió adag vakcina érkezett Magyarországra. Ebből 15 milliót használtak fel, majdnem 5 milliót elajándékozott a kormány, 1 milliót pedig eladott.

Ennek alapján az RTL Híradó számításai szerint még 11 millió adag lehet raktáron.

Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos szerint ezekre az oltóanyagokra szükség lenne – ha mindenki kérné az oltást. „Hogyha most mindenki felvenné az oltást, aki 4 hónapnál régebben kapott utoljára, akkor a 6. hullám, ha egyáltalán lesz, valószínűleg súlyos károkozás nélkül vonulna el rajtunk” – fogalmazott.

Az elmúlt 30 napban viszont sokkal kevesebben kértek oltást, mint korábban: míg január végétől február végéig majdnem 200 ezer adag fogyott, március végéig újabb 321 ezer, áprilisban eddig viszont mindössze 74 ezer.

Falus Ferenc szerint ha a magyarok már nem használják fel, akkor a megmaradt készletet fejlődő országokba kellene eljuttatni. Afrikában lenne helye a vakcináknak, több országában is 10 százalék alatti az átoltottság. Kongóban ez a szám csupán 0,6 százalék.

A híradó arról kérdezte a kormányt, hogy mennyi vakcinának jár le a szavatossága a következő hónapokban, de erre nem válaszoltak. Annyit elárultak, hogy Magyarország számos rászoruló országot segít vakcinával, ilyen esetben a lejárathoz közelebb álló készletekből adományoznak.

(forrás: RTL Klub)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés