hirdetés
hirdetés
2020. május. 31., vasárnap - Angéla, Petronella.
hirdetés

Szimpózium a komplex gyógyszerekről

A biológiai és nem-biológiai komplex gyógyszerek helyettesíthetősége, vagyis a készítmények szabadalmi lejáratát követő biohasonlóság vizsgálata és szabályozása volt az egyik kiemelt témaköre annak a nemzetközi gyógyszerkutatási konferenciának, amelyet immár harmadik alkalommal rendeztek meg a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetének főszervezésében.

hirdetés

A „Nemzetközi szimpózium a biológiai és nem biológiai komplex gyógyszerek tudományos és szabályozási fejlődéséről: bioekvivalencia A-tól Z-ig” rendezvényt immár harmadszor szervezték meg Budapesten. Dr. Klebovich Imre, a SRACD 2018 szimpózium főszervezője és társelnöke, a Gyógyszerészeti Intézet egyetemi tanára köszöntőjében elmondta, hogy az esemény egy Európában egyedülálló rendezvénysorozat harmadik fórumaként lehetőséget biztosít az originális és generikus gyógyszerfejlesztés vezető kutatóival való találkozásra. A konferencia kiemelt fókusza a biológiai és nem-biológiai komplex gyógyszerek közötti hasonlóságok vizsgálata. A szimpózium szintén egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy megvitassuk a bioekvivalencia és biohasonlóság legújabb szabályozási kérdéseit – jegyezte meg.

Dr. Ferdinandy Péter, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese a megnyitón kiemelte, hogy manapság a gyógyszerfejlesztés egy közös társadalmi munka, melyben sok szereplő vesz részt, köztük a gyógyszeripar, szerződéses kutatási szervezetek, szabályozó hatóságok és tudósok. Ez a konferencia egy egyedülálló lehetőség, mivel egy helyre hozza össze ezeket a szereplőket – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a rendezvény növeli mind a Semmelweis Egyetem, mind Magyarország presztízsét, és hozzájárul ahhoz a célhoz, hogy az egyetem tíz éven belül a világ Top 100 egyeteme közé kerüljön, és vezetővé váljon a tudomány és innováció területén.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) képviseletében a főigazgató, dr. Szentiványi Mátyás emlékeztetett arra, hogy az 50 éves intézet mindig is aktívan részt vett az új gyógyszerek szabályozási kérdéseiben, és ez így van most a biológiai és nem-biológiai gyógyszerek esetében is. A szimpózium másik társelnöke, dr. Vinod P. Shah professzor, a Nem-Biológiai Komplex Gyógyszerek Munkacsoportjának (NBCD) tagja, a Nemzetközi Gyógyszerész Federáció (FIP) gyógyszerengedélyezési tudományos elnöke, az Amerikai Gyógyszerésztudományi Társaság (AAPS) korábbi elnöke, a Semmelweis Egyetem díszdoktora arra ösztönözte a jelenlévőket, hogy legyenek aktív résztvevők a konferencián, és így növeljék tudásukat a biológiai és nem-biológiai komplex gyógyszerek és a nanomedicina területén.

Dr. Szökő Éva professzor, az MTA Gyógyszerésztudományi Osztályközi Állandó Bizottság és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke elmondta, hogy a legújabb gyógyszerfejlesztési eredmények megnövelték a hatóanyagok és a gyógyszerszállító rendszer szerkezetének a komplexitását, ezért tudományos bizonyítékok és párbeszéd kell arról, hogy az új gyógyszereket, azok ekvivalenciáját és hasonlóságát hogyan tudjuk kiértékelni.

A megnyitó ünnepség végén Klebovich Imre és Ferdinandy Péter születésnapja alkalmából külön köszöntötték dr. Paál Tamást, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusát, az OGYÉI volt főigazgatóját, aki korábban a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára is volt, valamint dr. Endrényi Lászlót, a Torontói Egyetem tanárát, a Semmelweis Egyetem díszdoktorát. Szintén külön gratuláltak dr. Vinod Shahnak, akit nemrég az Amerikai Gyógyszerésztudományi Társaság (AAPS) Global Leader díjjal tüntetett ki, közli az egyetem honlapja.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés