hirdetés
hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

Sziget az oltásellenesség tengerében

Ha folytatódik az oltásellenes trend, akkor már a fejlett országok sem lesznek védettek a járványoktól – derül ki egy új kutatásból, amely szerint a magyarok még mindig jobban bíznak a vakcinákban, mint nyugati és keleti szomszédaink, írja a hvg.hu.

hirdetés

A növekvő oltásellenesség a fő oka a hosszú idő után újra felbukkant járványok, mint például a kanyaró elterjedésének – derül ki a Gallup amerikai közvélemény-kutató és a Wellcome Trust brit egészségügyi civilszervezet kutatásából. Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évi hárommillió embert is megmenthetnek a védőoltások, a gazdagabb, főként európai és amerikai országokban csökken a beléjük vetett bizalom: Franciaországban például a lakosság egyharmada nem tartja biztonságosnak őket.

Az észak-amerikai lakosságnak 72, az észak-európainak pedig csak 73 százaléka gondolja úgy, hogy az oltóanyagok biztonságosak. Kelet-Európában mindössze 50 százalékos ez az arány. A szegényebb térségekben a bizalom sokkal nagyobb: például Dél-Ázsiában 95, Kelet-Afrikában 92 százalékos.

A 140 országban 150 ezer emberrel végzett felmérésben részt vevő szülők 6%-a nem olttatta be gyerekét semmilyen vakcinával. Világszinten az emberek 79%-a tartja biztonságosnak, 84%-a pedig hatásosnak a védőoltásokat.

A legmagasabb oltatlanság Kínában volt, ott a gyerekek 9%-a nem kapta meg azokat, míg a második, 8% Ausztriában. Egy másik szomszédunk, Ukrajna a kelet-európai régió leginkább oltásellenes országa. Európán belül Magyarországon, illetve Lengyelországban tartják a legtöbben biztonságosnak az oltásokat: 80-90 százalék közötti bizalomról szólnak az adatok.

A teljes cikk

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés