hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Szentiványi: Magyarországon túl vagyunk a járvány nehezén

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója, Szentiványi Mátyás szerint az oltásokkal radikálisan visszaszorítottuk a betegszámot, mondja a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

hirdetés

Az utóbbi időben megjelentek cikkek, amelyek szerint az OGYÉI a kínai és orosz vakcinák januári engedélyezésekor nem állt a helyzet magaslatán. Igaz, hogy nem szakmai alapon engedélyezték az orosz és kínai vakcinát, hanem politikai nyomásra cselekedtek?

– A kérdésben szereplő állítást az OGYÉI nevében határozottan visszautasítom. Egyszerűen nem igaz, hogy az OGYÉI bármikor is politikai nyomás alatt tevékenykedett volna és így alkalmatlanná vált volna feladatai ellátásra. Ezzel szemben a tény az, hogy egy vakcinahiányos időszakban kellett olyan döntéseket hoznunk, amelyek szakmailag megfelelőek és biztosítják a lakosság védelmét a Covid ellen, mégpedig a vakcinák segítségével. Ennek szellemében engedélyezte az OGYÉI az orosz Szputnyik V vakcinát, amelynek mindenre kiterjedő értékelése során számos kockázatot és előnyt elemeztünk, és arra a következtetésre jutottunk, hogy az előnyök meghaladják a kockázatokat. Más jogszabályi háttérrel, de hasonló formában történt meg a kínai Sinopharm-vakcina engedélyezése is, itt azért, mert a világszerte beadott több millió oltás ezt lehetővé tette. Mindezen döntéseket az élet az elmúlt több mint fél évben egyébként igazolta, és az OGYÉI által Magyarországon engedélyezett vakcinák hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar lakosság hamarabb legyen beoltva, mint a környező országok bármelyike. Ezáltal számos emberéletet sikerült megmentenünk, és hozzá tudtunk járulni az ország gazdasági talpra állásának meggyorsításához is.

Nem gondolja kockázatosnak azt, hogy a Sinopharm-vakcinával 60 évnél idősebbeket is beoltottak? Hiszen nem voltak megfelelő adatok erre a korcsoportra nézve.

– Az új vakcináknál teljesen természetes, hogy a kutatások és a tapasztalatszerzés folyamatos, minél több idő telik el egy vakcina alkalmazása óta és minél többen kapják azt, annál több adat van. Ez mindegyik vakcinára igaz. Még egyszer hangsúlyozom, január–február környékén – biztosan minden olvasó emlékszik – alig volt Magyarországon vakcina. A Pfizer volt az egyedüli európai engedéllyel bíró vakcina, de az is késett. Ha abban a tempóban haladtunk volna tovább, mint amit az akkori készletek lehetővé tettek, több évbe került volna a megfelelő átoltottság elérése. Az is egyértelmű volt, hogy a legkiszolgáltatottabb helyzetben az idősek voltak, hiszen őket érintették betegség legsúlyosabb formái, ezért ők kerültek leggyakrabban lélegeztetőgépre és közöttük volt magas az elhalálozás. Akkor, amikor naponta 100-200 ember halt meg Magyarországon. Egy olyan betegségben, amely az Egyesült Államokban például több halottat követelt, mint a polgárháború. Mindenki értheti, hogy nem volt időnk várni, lépni kellett. Itt volt a Sinopharm-vakcina, amely megfelelő fázisú III vizsgálati eredménnyel rendelkezett, ezért utólag is azt mondom, hogy jó döntés volt az idősek beoltása vele. Ezzel több idős magyar ember életét sikerült megmentenünk. Bizonyos idő eltelte után  pedig ma már  lehetőség van a harmadik oltásra is, amivel meg tudjuk erősíteni az első oltások hatását. Mindezt együtt szemlélve, azt gondolom, nemcsak felelős, de szakmailag megalapozott, jó döntést hoztunk akkor és hozunk azóta is.

A teljes interjú

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés