hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Súlyos influenzaszezon előtt állhatunk: szükséges az oltás

Amerikai szakemberek a közelgő influenzaszezon előtt arra biztatják az embereket, hogy már most vegyék fel az influenza elleni védőoltást, derül ki az Infostart beszámolójából.

hirdetés

Vannak olyan tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni azzal kapcsolatosan, hogy mennyire lesz rossz az influenzaszezon, de vannak olyanok, amelyeket abszolút kontroll alatt tarthatunk. Mindenki oltassa be magát – mondta Hsziaojen Szu, egy washingtoni gyermekkórház infekciókontrollért felelős vezetője.

Általánosságban véve nehéz előre megmondani, hogyan alakulhat majd egy jövendőbeli influenzaszezon, de az előttünk álló kifejezetten kemény lehet a szakértők szerint – számol be az NBC. A gyerekek visszatértek az iskolai közösségekbe, ahol a maszkhasználat általánosságban véve sokkal lazább, mint tavaly volt. A tavalyi szezon ráadásul gyakorlatilag elmaradt, így az a fajt alapvédettség, amely az évről vére való kitettségnek köszönhetően állandó szinten van, most gyengébb a szokottnál.

A lakossági immunitás nagy része azért alakul ki, mert a lakosságban egy része a megelőző évben influenzás volt, és ha hasonló törzs kering, akkor ők azt már nem kapják el – mondta Mark Roberts, a Pittsburghi Egyetem Közegészségügyi Doktori Iskolájának közegészségügyi dinamikai laboratóriumának igazgatója nemrégiben. Tehát a tavalyi influenzás megbetegedések alacsony száma miatt idén drámaian megnövekedhet a megbetegedések száma.

Robert és csapata két modellezést is elvégzett, mellyel az influenzaszezonban várható kórházi kezelések számát jósolták meg. Amerikában a CDC adatai szerint évente 200 ezer ember kerül kórházba influenza miatt, ez a szám most legrosszabb esetben meg is háromszorozódhat, így 600 ezer ember is kórházba kerülhet.

Ehhez nagyon fertőző törzs terjedésével számoltak alacsony átoltottság mellett. Szerencsére jelenleg nincs jele annak, hogy ilyen nagyon fertőző törzs megjelenhetne – ha mégis megtörténne, ahhoz 75 százalékos átoltottság kell a többlet kórházi kezelések elkerülésére, ám Amerikában legfeljebb az emberek 50 százaléka veszi fel az influenza elleni vakcinát évről évre, írja az Infostart.

(forrás: Infostart)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés