hirdetés
hirdetés
2021. március. 04., csütörtök - Kázmér.
hirdetés

Séta a tüdőgyulladás ellen

A Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége ismét megrendezte az immár hagyományosnak számító sétáját a Tüdőgyulladás Világnapja alkalmából, az oltás fontosságára hívva fel a figyelmet.

hirdetés

A városligeti rendezvényen elsősorban a megelőzésre hívták fel a figyelmet, hiszen a betegség sajnos a mai napig a tíz vezető halálok egyike maradt.

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége (NYOSZ) tagszervezetei évek óta országszerte invitálják tagságukat figyelemfelkeltő sétára a Tüdőgyulladás Világnapja alkalmából. Budapesten a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége szervezésében a séta finom nyírségi alma osztásával kezdődött, majd a lelkes csapat fél tizenegykor indult útnak a Műjégpálya elől, ahonnan a Vajdahunyad várához sétált át. Az indulás előtt Véghné Reményi Mária a NYUBUSZ elnöke elmondta, hogy az időskori egészségmegőrzés egyik legfontosabb szabálya, hogy a megelőzhető problémákat előzzük meg, hiszen az életkor előrehaladtával a fokozatosan gyengülő immunrendszer miatt egyre nagyobb kihívást jelent a szervezetnek a különböző betegségek leküzdése. „Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy – amúgy megelőzhető – betegség miatt hetekre ágynak essünk, hiszen a család, az unokák és nem utolsósorban a barátok nap mint nap számítanak aktív jelenlétünkre.”

Egy 2016-ban készült reprezentatív felmérés szerint tüdőgyulladás elleni védőoltást a lakosság alig 2,5%-a kapott már, és mindössze további 5% azok aránya, akik tervezik, hogy a pneumococcus okozta tüdőgyulladás elleni védőoltást beadatják maguknak a háziorvosukkal, miközben az emberek 60%-a tisztában van vele, hogy a tüdőgyulladás akár halálos lefolyású is lehet.

Pedig a megelőzés, a védekezés a tüdőgyulladás ellen küzdelem legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb módja. Alapvetően fontos odafigyelni a helyes öltözködésre, a rendszeres testmozgásra és a változatos étrendre.  A közelgő megfázásos időszakban azonban még ennél is lényegesebb, hogy oltásokkal védekezzünk az influenza és – annak leggyakoribb szövődménye – a tüdőgyulladás ellen. Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott főosztályvezetője szerint statisztikai összefüggés mutatható ki az influenza és a bakteriális fertőzések között, ennek köszönhető, hogy Európában, az idősebb korosztály körében influenzajárványok idején a legmagasabb a tüdőgyulladás miatti halálozás. „Megelőzött fertőzésnek azonban nincsen szövődménye és nincsen halálozása” – emelte ki a védőoltással megelőzhető fertőzőbetegségek szakértője.

(forrás: Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés