hirdetés
hirdetés

Semmiképpen nem maradhat Londonban a gyógyszerügynökség

A Brexit után Nagy-Britanniának nincs beleszólása abba, hogy hová költözzön az Európai Gyógyszerügynökség, Londonban viszont biztosan nem maradhat.

hirdetés

Miközben David Davis brit miniszter nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy még viták tárgyát képezi a jelenleg Londonban működő uniós ügynökségek, köztük az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) esetleges költözése, amelynek megtartásáért harcolni fog az Egyesült Királyság, Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője azt szögezte le, az Európai Unió ügynökségeinek az Európai Unió területén kell működniük, semmiképp nem maradhatnak a brit fővárosban a távozás után. Mint mondta, a jövőbeni helyszínről a bennmaradó tagországok fognak dönteni, a kérdés nem része a Brexit-tárgyalásoknak. Londonnak nem lehet szava a költözésben, az Egyesült Királyságnak mindössze az a feladata, hogy megkönnyítse a folyamatot, amelynek még a szigetország tényleges kiválása előtt le kell zárulnia.

A döntéshez a tagállami kormányok egyhangú szavazatára van szükség, de nincs rá precedens vagy bevett eljárás, hogy miként kell új központot választani egy uniós ügynökségnek. Szakemberek szerint politikai megfontolásokat, földrajzi szempontokat és egyebeket is számításba vehetnek a kérdés tárgyalásakor.

Mint arról a PharmaOnline-on korábban már beszámoltunk, a székhelyért folyó versenyben Magyarország is ringbe száll. Bár jó esélyekkel indulunk, az OGYÉI munkaerő és szakembergárdáját fejleszteni kell, amihez állami támogatás is szükséges

(forrás: MTI, PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés