hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Rusvai: Hiba volt a kínai Covid-vakcina alkalmazása

Kételyek merültek fel a kínai oltóanyag hatékonyságával kapcsolatban, amellyel jellemzően az időseket oltották. Rusvai Miklós virológus a Blikknek kijelentette: hiba volt az alkalmazása.

hirdetés

Immár hivatalosan is a Sinopharm a leggyengébb hatású, itthon használt Covid-oltás. Ön annak idején bízott a készítményben?

- Sosem az immunizáló hatását dicsértem a Sinopharm vakcinának, hanem legfeljebb a biztonságos voltát. Továbbra is fenntartom azt, hogy ez a legbiztonságosabb, és ez jár legritkábban kellemetlen mellékhatásokkal. Az a technológia, ahogyan készül, közel százéves, jól bevált módszer, de mindig hangsúlyoztam, hogy főleg idősekben rosszabb az immunizáló hatása, mint a többi vakcináé.

Miért lehet ez a leggyengébb itthon használt oltás?

- A Sinopharm inaktivált vakcina, tehát a szervezetbe juttatott vírus nem szaporodik a sejtjeinkben, ezért szinte csak antitestes immunválaszt alakít ki, ami viszonylag gyorsan lecseng, vagyis az antitestek kiürülnek a vérből 4-6 hónap alatt.

Az összes többi vakcina, ami forgalomban van Magyarországon, az vagy mRNS vagy vektorvakcina. Ezek a vírus tüskefehérjéjének genetikai kódját juttatják a sejtekbe, amik maguk termelik le ezt a fehérjét. A sejten belüli vírusfehérje-termelés viszont sejtes immunitást is kialakít, tehát a nem Sinopharmmal oltott emberekben kétszintű (antitestes és sejtes) immunitás is véd a vírus ellen. Azokban, akik fertőződnek is a vírussa,l még egy további immunvédelem, az úgynevezett „nyálkahártya-immunitás” is kialakul az előbbi kettő mellett.

A teljes interjút a Blikk közli.

(forrás: Blikk)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés