hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Rövid az idő a 150 ezer forintos adójóváírás kihasználására

December 30-ig teremtheti meg a hátterét az idei évre járó adóvisszatérítésnek, emlékeztet a Patika Egészségpénztár. Azok, akik minden lehetőséget maximálisan ki tudnak használni, 150 ezer forint jóváírásra számíthatnak, amelyet a NAV utal vissza egészségpénztári számlájukra.

hirdetés

Az egyéni befizetések után 20%-os, a 24 hónapos lekötések után 10%-os, a prevenciós céllal igénybevett pénztári szolgáltatás után pedig 10%-os adótámogatás jár. A pénztártag javára teljesített munkáltatói adomány után is érvényesíthető 20%-os szja-visszatérítés, de ne feledjük, a pénztártag mindezek után együttesen legfeljebb 150 ezer forint állami adótámogatásra jogosult! Ha csak magánbefizetései után szeretné igénybe venni a visszatérítést, 750 ezer forintot kell befizetnie – akár egy összegben, decemberben – az év során.

A patikás szja-kalkulátor megmutatja, hogy hol tart az egyenlege!

Az igazán előrelátó tagok és munkáltatói partnerek már novemberben befizettek, kihasználva az év utolsó előtti hónapjában hagyományosan meghirdetett akciókat.

Az elmúlt évek befizetési akcióinak eredménye, Patika és Új Pillér Egészségpénztár együttesen
  2014. november (millió Ft) 2015. november (millió Ft) 2016. november,
előzetes adatok (millió Ft)
Növekedés
(2016/2015, %)
Befizetés mindösszesen 893 910,5 1 025 12,51
Egyéni befizetés mindösszesen 475 551 677 22,99

Jövőre még inkább előtérbe kerülnek a saját befizetések az önkéntes egészség és önsegélyező pénztári megtakarítások gyarapításában köszönhetően annak, hogy a munkáltatói tagdíj-kiegészítést terhelő adó jelentősen, az idei 34,51%-ról 49,56%-ra nő. Az öngondoskodás jellegű megtakarítások növelésének költséghatékony módja lesz viszont a 100 ezer forintos készpénzcafeteria, amely összeget a munkáltató a bérnél lényegesen kedvezőbb, 34,22%-os közteher mellett adhat. Ezt a pénzt érdemes valamelyik önkéntes kasszába – azonnal költhető egészségpénztári számlára vagy az időskor biztonságát garantáló nyugdíjpénztárba – befizetni, ebben az esetben ugyanis az állami szja-kedvezménnyel együtt 120 ezer forintot ér majd a megtakarítás. 

Kérje munkáltatójától, hogy az összeget a munkabéréből utalja közvetlenül a számlájára!

Többet ad, aki decemberben ad

Munkáltatóként is érdemes kihasználni a decembert és átutalni még idén az erre az évre vonatkozó munkáltatói tagdíj-kiegészítést, hiszen ebben az esetben még az idei cafeteriaszabályok szerint adózik az összeg. A 2017 januárjában utalt egészségpénztári hozzájárulás után – akkor is, ha az 2016 decemberére vonatkozik – azonban már a megemelt közterhet kell megfizetni.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés