hirdetés
hirdetés

Riadókészültség dengue-láz miatt

A Fülöp-szigeteken országos riadókészültséget rendeltek el a dengue-láz miatt: az év első felében 106 630 megbetegedést és 456 halálesetet regisztráltak. A halálos áldozatok többsége öt év alatti gyerek volt, közölte az MTI nyomán az InfoStart.

hirdetés

A dengue-lázas esetek száma 85 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, számolt be sajtótájékoztatóján Francisco Duque Fülöp-szigeteki egészségügyi miniszter. Hangsúlyozta, hogy egyenlőre nincs szó országos járványról, annak ellenére, hogy a Fülöp-szigetek középső részének négy régiójában elérte a járvány szintjét megbetegedések száma.

A tárcavezető elmondta, hogy országos riadókészültséget hirdettek, és figyelemmel kísérik a helyzetet. Felszólította a lakosokat, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha a dengue-láz első tüneteit - láz, hányinger, erős ízületi és izomfájdalom, kiütés, vérzés - vélik felfedezni magukon. A Délkelet-Ázsiában elterjedt dengue-láz enyhébb esetben egy körülbelül tíz napig tartó betegség, míg súlyosabb formái belső vérzéshez és halálhoz is vezethetnek. A dengue-vírust szúnyogok, többek között az Ázsiai tigrisszúnyogok terjesztik.

Tavalyelőtt év végén a manilai kormány felfüggesztette a Sanofi gyógyszergyártó cég által kifejlesztett Dengvaxia használatát, miután kiderült, hogy a dengue-láz elleni védőoltás súlyosbíthatja a tüneteket azoknál, akik valaha már megfertőződtek a vírussal. Egy állami védőoltás-kampány során 837 ezer iskolás részesült a védőoltásból, és közülük többtucatnyian meghaltak. A manilai kormány idén márciusban bejelentette, hogy pert indít a Sanofi-Pasteur hat vezetője ellen a halálesetek miatt, közli a lap.

(forrás: Infostart, MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés