hirdetés
hirdetés
2021. szeptember. 20., hétfő - Friderika.
hirdetés

Rendelvény nélkül kiadható gyógyszer is csak engedéllyel forgalmazható egy másik tagállamban

Orvosi rendelvény nélkül kiadható gyógyszer is csak akkor forgalmazható egy másik európai uniós tagállamban, ha ott szintén engedélyezték e gyógyszer forgalomba hozatalát, a gyógyszer azonban engedély hiányában is kiadható különleges esetben, ismertette egy magyar ügyében hozott ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

Az ügy előzménye, hogy 2019 márciusában a magyar hatóságok eltiltottak egy magyar gyógyszerforgalmazó vállalkozást attól, hogy a magyar előírások figyelmen kívül hagyásával, más tagállamban orvosi rendelvény nélkül kiadható gyógyszert forgalmazzon Magyarországon. A magyar vállalkozás megtámadta a magyar hatóságok határozatát.

A csütörtökön ismertetett ítéletében az uniós bíróság kimonda: ha egy gyógyszer nem rendelkezik az értékesítés helye szerinti tagállam illetékes hatósága által kibocsátott vagy az Európai Bizottság által kiadott forgalombahozatali engedéllyel, a gyógyszer nem hozható forgalomba az adott államban, függetlenül attól, hogy ugyanezen gyógyszer egy másik tagállamban orvosi rendelvény nélkül értékesíthető. A gyógyszerekről szóló uniós irányelv tehát egyenesen kizárja az ilyen gyógyszer forgalmazásának lehetőségét egy másik tagállamban.

A magyar szabályozás azonban "orvosi jellegű különös szükség kielégítése érdekében" lehetővé teszi a gyógyszerek forgalomba hozatalát még akkor is, ha a gyógyszer nem rendelkezik hatósága, vagy az uniós bizottság forgalombahozatali engedélyével.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés