hirdetés
hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Poszt- és long-Covid tapasztalatok: tünetektől a kezelési lehetőségekig

A poszt- és a long-Covid megbetegedések tapasztalatai az egyes szakorvosi területeken volt a témája a Prima Medica Egészségközpontok legutóbbi szakmai napjának.

hirdetés

Kardiológus, tüdőgyógyász, neurológus, pszichiáter, infektológus, szomnológus és rehabilitációs szakorvos osztották meg a témában megjelent kutatások eredményeit és személyes tapasztalataikat a poszt- és long-Covid állapotokról.

Vaskó Péter a KardioKözpont kardiológus-belgyógyásza szerint hiába volt világszerte több száz millió Covid-megbetegedés, az evidencia mégis kevés, sok idő kell még a biztos útmutatók kidolgozásához. Miután röviden áttekintette a XXI. század járványait, felhívta a figyelmet, hogy a Covid esetében  kevesebb evidencián alapuló közlemény jelent meg, mint más, pl. ritka betegségek kapcsán. Bemutatta azt az ESC iránymutatást is, amely a Covid szív-érrendszeri szövődményeit és alapvető kezelési irányait összegezte.

A poszt- és a long-Covid szindrómák közti különbség tisztázását követően sorra vette a lehetséges kardiális- és extrakardiális panaszokat, valamint az elhúzódó kardiológiai tüneteket és szövődményeket. Ezek közül kiemelte a vénás tromboembóliás szövődményeket, a myocardiális érintettséget, a csökkent terhelhetőséget és a kardiovaszkuláris halálozást.  Az is láthatóvá vált, hogy a pontos összefüggések még tisztázásra várnak, ezért a diagnosztikai lehetőségek kihasználásával esetenként kell kideríteni a tünetek hátterét.
Előadása zárásaként Vaskó doktor 4 esetet mutatott be, amelyek között szerepelt típusos poszt-Covid tünetegyüttes, long-Covid probléma, oltás után jelentkező panasz is. Összefoglalásként azt hangsúlyozta, hogy a gyógyszeres terápia mellett a rehabilitáció is fontos szempont a poszt- és long-Covid szindrómák kezelésében.

Dohányzás és Covid-19: olaj a tűzre!

Hidvégi Edit, a Tüdőközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyásza sorra vette a dohányzás és a Covid okozta szervi érintettségeket, és az ezeknek betudható halálozások számát, valamint a sejtszinten lezajló patofizikai folyamatokat. Kiemelte azt az összefüggést, miszerint a dohányzás növeli az ACE2 receptorok számát a 2-es típusú pneumocitákon, alveolaris makrofágokon, a SARS-CoV2 vírusnak pedig 10-20-szoros affinitása van az egyéb vírusokhoz képest az ACE2 receptorhoz, ezért vannak a dohányosok nagyobb kockázatnak kitéve. Később a dohányfüst okozta immunológiai folyamatokat vetette össze a Covid okozta folyamatokkal, eloszlatva azt a tévhitet, hogy a dohányzás bármely formája kevésbé lenne káros. Összefoglalóan elmondta, hogy a fertőzött dohányos covidosok között több súlyos komplikáció fordul elő, gyakrabban kerülnek intenzív osztályra és magasabb a halálozási ráta is.

Allergia a Covid-19 vakcinák beadása során

Hidvégi doktornő második előadásában összegezte a Covid-19 vakcináknál megjelenő oltási reakciókat és szövődményeket, utóbbiak közül kiemelve az allergiát és anafilaxiát. Ezek kialakulásának nagyobb a valószínűsége, ha volt már allergiája, vagy anafilaxiás reakciója. Az oltottak 0,2 százalékánál jelentkezett allergiás vagy anafilaxiás reakció a Pfizerre vonatkozó adatok szerint. Felhívta a figyelmet az anafilaxia kezelésére, a gyors reakció szerepére és összegezte azokat a feltételeket, amelyek esetén nem adható be Covid-elleni oltás. 

A poszt Covid állapotok neurológiai, pszichiátriai és elektrofiziológiai vonatkozásai

Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológus, pszichiáter, infektológusa az intenzív ellátást követő elhúzódó neurológiai tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek egyaránt érinthetik a központi és a perifériás idegrendszert. A tünetek számbavétele során kitért többek közt az íz- és szaglásérzékelés problémáira, a látás, hallás változásaira, az agyködre és a magas D-dimer értékekre. Összefoglalt egy 32 betegről szóló irodalmi áttekintést, amely szerint a betegek a poszt-Covid ideje alatt epilepsziás jelenségtől vagy Gaullian Barré szindrómától szenvedtek. Az ezt követő 5 esetismertetésből a kórlefolyások, a diagnosztizálás és a kezelés nehézségeivel is megismerkedhettek a hallgatók. Összefoglalásában Prinz Géza azt hangsúlyozta, hogy a poszt-Covid tünetegyüttestől szenvedő betegek ellátása, infektológus, immunológus, kardiológus, pulmonológus, neurológus, pszichiáter, neuro-pszichológus, elektrofiziológus együttműködését igényli.

A Covid-19 fertőzés neurológiai és szomnológiai vonatkozásai, leggyakoribb következményei

Vida Zsuzsanna, a Neurológiai Központ neurológus-szomnológusa előadását (betegség miatt) Mező Anita ismertette, aki egy rövid általános bevezető után rátért a Covid neurológiai következményeinek számbavételére. Az akut fázisban megjelenő, széleskörű idegrendszeri panaszok felsorolása után több mint 50 hosszú távú következményt listázott. Az előadás jelentős részét képezte az alvászavarok áttekintése, emellett szó esett a Covid közvetlen és közvetett hatásaként kialakuló kimerültség szindrómáról, amely pszichés, pszichoszociális és szomatikus következményekkel is járhat. A nem megfelelő alvási magatartások megnevezése után az előadás zárásaként alváshigiénés tanácsok hangzottak el.

A poszt Covid ellátás rehabilitációs színterei a klinikum függvényében

Varga János Tamás, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának tüdőgyógyásza, rehabilitációs szakorvos előadásában a krónikus tüdőbetegségeknél alkalmazott jelenlegi terápiák szemléleti megújításának szükségességére hívta fel a figyelmet. Ismertette az intersticiális tüdőbetegekre jellemző faktorokat és a fizikai inaktivitás jelentős veszélyeit. Széleskörű áttekintést nyújtott a Covid komorbiditások között is jelentős szerepet játszó krónikus légzőszervi betegségekről, valamint a rehabilitációs program mibenlétéről. Felhívta a figyelmet arra a nemzetközileg is elfogadott állásfoglalásra, amely szerint a Covid-19 betegek egy olyan betegcsoportot alkotnak, amelynek szüksége van tüdőgyógyászati rehabilitációra. Ennek céljairól, az állapotfelmérés jelentőségéről, a rehabilitáció színtereiről, a nappali kórházas és a fekvőbeteg programok részleteiről, az utánkövetés fontosságáról és a klinikán kidolgozott programok eredményeiről is beszámolt az előadás második részében.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés