hirdetés
hirdetés

Peszticidteszt-nyertesek: zeller és cseresznye

Franciaországban, egy öt éves kutatás eredménye szerint ugyanis a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41 százaléka tartalmazott növényvédő szert, írja a Laboratorium.hu.

hirdetés

A szőlőminták 89, a klementin, a mandarin és a cseresznye 88, a grapefruit 86, az eper, a nektarin és az őszibarack 83%-ánál találtak növényvédő szert, a sort pedig a szilva (35%), a kiwi (27)% és az avokádó (23%) zárta. Mindennél azonban fontosabb, hogy a minták mindössze 2,7%-a volt határérték feletti a növényvédő szer aránya! Ebben a listában első helyen a cseresznye, 6,6%, a mangó és a papaya (4,8%), illetve a narancs (4,4%) szerepelt.

Ami a zöldségeket érinti: itt a zeller (85%), a fűszernövények (75%), a cikória (73%) és a saláta (66%) a sorrend, a legkevésbé érintettek pedig a cékla (4 %), a spárga (3 %) és a kukorica (2 %). A minták 3,5 %-nál lépte át a megengedett szintet a növényvédő szer, különösen a fűszernövények, a zeller, mángold és a fehérrépa esetében.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás során nem jelezték a koncentráció szintjét, ahogy a vegyszerek nevét, az emberi szervezetre gyakorolt hatását vagy az előfordulások gyakoriságát sem.  

A lapnak nyilatkozó szakértők kijelentették: önmagában az a tény, hogy a vizsgált mintákban előfordultak peszticidek és  növényvédőszer-maradékok, nem jelent veszélyt az egészségre, ráadásul ezt a területet szigorúan ellenőrzik is. Akkor lenne igazán komoly a veszély, hogyha az ugyanazt a peszticidet a határértéket meghaladóan tartalmazó gyümölcsből fogyasztana valaki rendszeresen és nagy mennyiségét – ennek azonban nagyon kicsi a valószínűsége.

„Magyarországon a korábbi vizsgálatok alapján elmondható, hogy a zöldségek, gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, a határérték feletti peszticidmennyiség pedig csak közel egy százalékban mérhető – mondta el a Laboratorium.hu-nak Suszter Gabriella, a növényvédőszer-vizsgálatokat is végző WESSLING Hungary Kft. munkatársa.

A feldolgozatlan, nyers gyümölcsök, zöldségek esetében körülbelül 1200 növényvédő szert alkalmaznak világszerte. Ezekből az EU-ban 800 használata engedélyezett, a nagy európai laborok többsége

(forrás: Laboratorium.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés