hirdetés
hirdetés

Ősztől HPV elleni oltás a brit iskolás fiúknak is

Egészségügyi szakértők szerint Angliában 100 ezer rákos megbetegedést előznek meg azzal, hogy ősztől a fiatal fiúk is megkapják majd az ingyenes HPV elleni védőoltást az iskolákban, írja a 444.hu.

hirdetés

Nagy-Britanniában 2008 óta kaphatnak a 12 és 13 éves lányok ingyenes HPV-oltást az iskolában, szeptembertől viszont a velük egykorú fiatal fiúk is kapnak, illetve kaphatnak majd injekciót szülői beleegyezés mellett, írja a 444.hu.

2008 óta Nagy-Britanniában a beoltott korcsoportokban a megbetegedések száma 86 százalékkal esett vissza, és a kutatók szerint jó esély van rá, hogy néhány évtizeden belül a HPV okozta méhnyakrákos megbetegedések száma a nullához közelítsen az országban. 

A HPV elleni küzdelemben Ausztrália jár az élen. Ott 2007 óta kapnak védőoltást a lányok, és 2013 óta már a fiúkat is beoltják az iskolában. A terv szerint húsz év alatt teljesen kiirtják a HPV-vírus okozta rákos megbetegedéseket. 

A brit döntést Beate Kampmann virológus kutató-professzor,  a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatója a  „nemek közötti egyenlőség diadalaként” értékelte a rák elleni küzdelemben. 

 A kutatók arra biztatják a szülőket, hogy egyezzenek bele az oltás beadásába, már az első alkalommal, mert minél korábban kapja meg a vakcinát a gyerek, annál biztosabb védelmet nyújt a vírus és a megbetegedés ellen. 

(forrás: 444.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés