hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 23., szerda - Tekla.
hirdetés

Orbán Viktor jelentést tett

Közel 70 ezer kórházi ágy, 25 ezer orvosi szolgálatra bevethető ember, és 105 ezer szakdolgozó áll rendelkezésre a tömeges megbetegedések esetén a fertőzöttek ellátására – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs mai ülését követően.

hirdetés

Tizenkét nappal a rendkívüli jogrend kihirdetését követően az operatív törzs ma reggeli ülésén újabb döntések születtek, ezekről is beszámolt a miniszterelnök hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján, ahol emlékeztetett, a veszélyhelyzet kihirdetésére azért volt szükség, mert a szokásos rendben, a megszokott életünk és jogszabályaink keretei között Magyarország kollektív önvédelmét nem tudja megszervezni a kormány.

Szükség esetén a rendelkezésre álló 69 006 kórházi ágy további 252 tábori ággyal egészíthető ki – kezdte a számok sorolását Orbán Viktor. A betegek ellátására 24 643 orvosi szolgálatra bevethető ember áll készenlétben, köztük 19 431 65 év alatti orvos, 4312 rezidens és 690 utolsó éves orvostanhallgató. Szükség esetén összesen 105 ezer egészségügyi szakdolgozó mozgósítható – jelentette a miniszterelnök.

Kedd reggeltől minden intenzívágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap, azoknak, akik nem intenzívterápiás ellátást nyújtanak, sebészi maszkot biztosítanak. Ugyancsak maszk jár annak a betegnek, akit koronavírus-fertőzés gyanújával szállítanak kórházba – számolt be az operatív törzs készletgazdálkodási döntéséről a kormányfő, jelezve, hogy ebben ésszerűségre van szükség, mert hosszú hónapokig kell kitartania az eszközöknek, felszereléseknek.

A mai napon orvosi maszk 1,5 millió érhető el idehaza, amiből most napi 25 ezer darabot gyártanak, de ez a szám hamarosan felfut 80 ezer darabra. Speciális maszkokból 129 ezer darabos a készlet, védőruhából pedig 170 ezer darab áll rendelkezésre, míg gumikesztyűből 20 millió. Az országban jelenleg 2560 lélegezetőgép van.

Fürkészeket és portyázókat küldtem ki a világ minden tája felé – fogalmazott Orbán Viktor, jelezve azonban, hogy Nyugat-Európában mindenből hiány van, ezért Keleten kötöttek le óriási szállítmányokat, jelenleg tíz repülőgépnyi szállítmányra várunk.

Ma reggel az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma 167 fő volt, és bár a miniszterelnök jelezte, hogy rendelkezésre állnak becslések a valós megbetegedések számáról, amelyek matematikusok, virológusok, és a Semmelweis Egyetem szakértőinek számításain alapulnak, azonban az eredményeket nem árulta el, mondván, hogy a különböző adatok túl széles tartományban szórnak. A laboratóriumi vizsgálattal igazolt betegek közül 27-en tüneteket is mutatnak, de ők valószínűleg meg is gyógyulnak – folytatta Orbán Viktor, és elmondta azt is, kilenc ember van komoly veszélyben a kórházban kezeltek közül. Beszámolt arról is, hogy a Sars-CoV-2 hazai áldozatai között szív- érrendszeri betegek voltak többen a diabétesszel, daganatos megbetegedéssel és vastagbélbetegséggel küszködő páciensek mellett. Átlagéletkoruk 69 év volt.

További részletek a MedicalOnline-on

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés