hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Orbán Viktor: 9,5 millió vakcina jut Magyarországnak az EU-s beszerzésből

Ismét részt veszünk az uniós vakcina-beszerzésben – jelentette be többek között Orbán Viktor miniszterelnök a keddi Kormányinfón, ahol az is elhangzott, Magyarország nem bukott, hanem nyert a járványkezeléssel kapcsolatos beszerzéseken.

hirdetés

Meggyötörte Magyarországot a 2021-es év – nyitotta a MedicalOnline beszámolója szerint az évet záró Kormányinfót Orbán Viktor miniszterelnök, ahol elsőként együttérzéséről biztosította azokat a családokat, amelyek életet veszítettek el a koronavírus-járványban, és elmondta, imádkoznak a most betegek felépüléséért.

Ez az év a vírus elleni küzdelemről és a gazdaság újraindításáról szólt – folytatta a politikus, aki szerint idén már nem voltunk annyira eszköztelenek, mint 2020-ban, a koronavírus elleni oltóanyagok megjelenésével immár az oltásalapú védekezésre állhatunk át. Mivel a kormány már az év elején is úgy látta, hogy „győzni csak az oltással lehet”, a szélrózsa minden irányából beszerezték a Covid-19-cel szemben hatásos védelmet nyújtó vakcinákat. Bár a 60 százalékos átoltottságot gyorsan elértük, ám innen nem nagyon sikerül továbblépni. A miniszterelnök bejelentette, hogy folytatódik az oltásra épülő védekezés a megerősítő vakcinák és az 5-11 éves korosztály immunizálásával. Mint a kormányfő fogalmazott: megint mi vagyunk a leggyorsabbak, a harmadik oltást a lakosság 32 százaléka már felvette, ugyanakkor ez az arány az Európai Unióban csak 21,5 százalék.

A magyar védekezés fontos eleme a nemzeti konzultáció, a vírus elleni védekezés fő szabályait az abban adott válaszok szerint alakították ki – mondta az idei év összefoglalójában Orbán Viktor.

Mégis beszálltunk az uniós vakcina beszerzésbe

A jövő év II. félévében és 2023-ban 9,5 millió adag omikron-specifikus Pfizer vakcina érkezik hazánkba, ebből 1,5 millió a gyermekek oltására lesz alkalmas – jelentette be a miniszterelnök, aki szerint 2022-ben is nagy erőket kell mozgósítani a védekezés érdekékben, ami továbbra is oltásalapú lesz. A kormány elvárása az operatív törzzsel szemben, hogy mindig legyen elegendő oltóanyag az országban. Jelenleg 2,4 millió dózis Pfizer vakcina áll rendelkezésre a raktárakban, és a gyermekek oltásához szükséges készítményből 2 millió adagot rendeltünk – sorolta az adatokat a miniszterelnök, aki az uniós vakcina beszerzésbe való újracsatlakozást azzal indokolta, hogy az uniós miniszterelnöki csúcson az Európai Bizottság arról tájékoztatott, hogy a tudósok szerint az omikron vírusvariáns miatt szükség van az oltóanyag egy újabb változatára. „Lesz elég vakcina, akármennyi variáció is jön” – szögezte le a kormányfő.

A magyar egészségügyi rendszer kiválóan teljesít

Szeretném elkerülni az oltás kötelezővé tételét, mert a magyarok eszéhez és szívéhez könnyebben jutnak el e nélkül – fogalmazott kérdésre Orbán Viktor, jelezve azt is, telefonhívásokkal, levelekkel, újabb oltónapok nyitásával igyekeznek majd mindenkit rávenni az oltás felvételére.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) érkezik a Kormányinfó sajtótájékoztatóra, a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) érkezik a Kormányinfó sajtótájékoztatóra, a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kórházak kapacitása fantasztikus, nagyon sok ágyunk van, és még többet tudunk sürgősséggel beállítani a sorba, ha szükséges – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint az orvosok és ápolók kiválóan teljesítenek, szükség esetén pedig katonákat is be tudunk állítani a munkába. A magyar egészségügyi rendszer – ha nagy erőfeszítések árán is – mindent meg tud tenni annak érdekében, hogy megmentsék a kórházba kerülő emberek életét – szögezte le.

A tesztkapacitások növelésére, ingyenes tesztek biztosítására azért nincs lehetőség, mert az állam elsősorban kórházi körülmények között használható tesztekkel rendelkezik, a lakosság azonban nem ezeket, hanem a gyorsteszteket választja – válaszolt újabb kérdésre a miniszterelnök.

Nem buktunk, nyertünk a beszerzéseken

Utasítást adtam ki tavaly év elején, hogy 15-16 ezer lélegeztetőgépet kell beszerezni – így reflektált Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy miért szerzett be a kormány 16 ezer készüléket, amelyek közül mindössze háromezer került ki a kórházakba, ráadásul ezek egy része csak nehezen használható. – Amikor a vírus felütötte a fejét, a szakemberek kalkulációi alapján kidolgozott legrosszabb forgatókönyvet vettük figyelembe a vásárlásokkor – magyarázta a „méltányos álláspont” kialakításához szükséges szempontokat a kormányfő. – Válságkezelés során inkább felül kell tervezni a beszerzéseket, semmiképpen sem alul, inkább több legyen, minthogy egyetlen ember is meghaljon amiatt, hogy hiány van a készülékekből. Megjegyezte azt is, az egészségügyi személyzetből elegendő embert képeztek ki arra, hogy a több ezer berendezést használni tudják. Arra a kérdésre, hogy mennyit bukott a magyar állam ezeken a beszerzéseken, Orbán Viktor úgy reflektált: „sok száz életet nyertünk”. Hasonlóképpen reflektált a kínai vakcina beszerzésével kapcsolatos felvetésekre is.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés