hirdetés
hirdetés
2022. december. 08., csütörtök - Mária.
hirdetés

Megkezdődött az utazási szabályok szigorításának előkészítése

Operatív törzs: a brazil és dél-afrikai mutánsok nehezebben kezelhetők

Itthon is kimutatták a dél-afrikai vírusutánst. Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére megkezdődött az utazási szabályok, határforgalom-ellenőrzési rendelkezések szigorításának előkészítése, tekintettel az egész Európát érintő koronavírus-járvány harmadik hullámára, jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.

hirdetés

Kiss Róbert alezredes jelezte, hogy a döntésekről a későbbiekben adnak tájékoztatást.

Az alezredes közölte, hogy csütörtökön a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 130 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, így a vonatkozó kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 26 612 rendőri intézkedés történt a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Csütörtökön 94 ember szegte meg a tízezer lakosúnál nagyobb településeken az önkormányzati rendeletekben elrendelt maszkviselési szabályokat, közülük 6 embert figyelmeztettek, 43-an helyszíni bírságot kaptak, 45 ember ellen szabálysértési feljelentést tettek.

 

Oltáshoz előkészített, a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját tartalmazó fecskendők a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban 2021. február 26-án (MTI/Ujvári Sándor)
Oltáshoz előkészített, a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját tartalmazó fecskendők a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban 2021. február 26-án (MTI/Ujvári Sándor)

Tegnap egy dél-afrikai vírus-mutánst sikerült kimutatnunk. A Neumann Diagnosztikai laboratórium mutatta ki ezt a vírust és elküldte a Nemzeti Népegészségügyi Központba megerősítő vizsgálatra – mondta el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Müller Cecília is. 

„Tudjuk jól, hogy a brazil és dél-afrikai mutánsok nehezebben kezelhetők, hiszen ellenállóbbak, az antitestjeink nehezebben tudnak megküzdeni vele. Előfordulhat, hogy korábban megbetegedett személy ezzel a vírusvariánssal újra tud fertőződni” – tette hozzá a 444 szerint az országos tisztifőorvos, aki elmondta, hogy a variáns pontos feltárása még folyamatban van, a járványügyi vizsgálat jelenleg is zajlik.

A fertőződött személy korábban egy olyan munkatársával találkozott, aki Zambiában járt. Müller ezzel kapcsolatban óvatosságra intene mindenkit, „hisz a szabályok is tiltják, hogy most különösebb ok nélkül utazásokat tervezzünk”.

A brit mutánssal kapcsolatban azt mondta, február 25-ig 418 főnél mutatták ki, emellett pedig 34 főnél mutattak ki olyan varisánsokat, amik „járványügyi szempontból nem eltérő viselkedésűek az ismert koronavírushoz képest”. A cseh mutánst is kimutatták már 9 embernél. Az új variánsokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy szerinte „érdemes visszaemlékezni a tavaszi, klasszikus szabályokra”.

"Tudunk változtatni bizonyos mértékig az oltási stratégiánkon". Ennek az a célja, hogy minél több embernek adjuk be a védőoltásnak legalább az első adagját minél rövidebb időn belül, hogy minél többen legyenek védettek, ha nem is teljes mértékben, de jelentős százalékban, közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken. "Azt látjuk, hogy az oltóanyagok szinte mindegyikénél már az első oltást követően mérnek 50-75 százalékos védettséget", mondta Müller Cecília, hozzátéve, ez azért nagyon fontos, mert ez a szint elegendő ahhoz, hogy a betegség lefolyása ne legyen súlyos, ne járjon szövődményekkel, s főleg ne halálozással.

Közölte: fontolgatják az AstraZeneca-oltóanyag esetében a második dózis beadási protokolljának és életkori korlátozásainak módosítását. "Az AstraZeneca esetében megjelentek olyan közlemények, amelyek szakmai alapon is arra motiválja a döntéshozókat, az egészségügyi szakmát, hogy módosítsunk az alkalmazáson, úgyhogy fogunk is a jövőben".

Rendkívüli mértékben emelkedik a fertőzöttek száma, "mindenkinek meg kell tennie a magáét", hogy megtörjön a pandémia harmadik hullámának erőteljes növekedése, közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília beszámolt arról, hogy a kedvezőtlen adatokat az új variánsok okozzák, amelyek fertőzőképessége, erőteljesebb, reprodukciós rátájuk 70 százalékkal nagyobb a korábban ismert koronavírusénál és az első adatokkal ellentétben súlyosabb megbetegedést is eredményezhetnek.

A brit vírusmutációról azt mondta, megállapították, hogy általa okozott fertőzésnél általában hosszabban zajlik a betegség, tovább tart a köhögés, többen számolnak be lázról, hosszabb a lábadozás, nagyobb fokú fáradtság kíséri a betegséget. Tovább tart a vírus ürítése is, ezért hosszabban fertőzőképes. Jó hírnek nevezte, hogy a szakirodalom szerint a jelenleg alkalmazott védőoltások hatásosak a brit mutánssal szemben.

"Csak az egyéni és a közösségi védelem fog minket a járványból kivezetni", hangsúlyozta Müller Cecília, kérve a járványügyi, higiéniai szabályok szigorú betartását és azt, hogy "akit megszólítanak" éljen az oltás lehetőségével.

Beszámolt arról, hogy csütörtökön az Astra-Zeneca vakcinájából 74 400, a Moderna oltóanyagából 40 800 adat érkezett Magyarországra, és márciusban újabb 500 ezer adag kínai vakcinát várnak.

(forrás: MTI, 444.hu, MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés