hirdetés
hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

Oltások az olimpiára

Dr. Ócsai Lajos, a Tisztiorvosi Hivatal volt járványügyi főosztályvezetője nyilatkozott az Origónak arról, hogy milyen oltásokat javasol az olimpiára látogatóknak.

hirdetés

Aki elutazik az olimpiára, annak a sárgaláz elleni oltást mindenképpen ajánlom – nyilatkozta dr. Ócsai Lajos, a Tisztiorvosi Hivatal volt járványügyi főosztályvezetője az Origónak. A szakértő, aki ma egy nemzetközi oltóközpontban dolgozik, arról is beszélt, hogy Magyarországon terjed a nyugat-nílusi láz, amit szúnyogok terjesztenek, és nagyon veszélyes betegség. Csak a szúnyogirtással lehet ellene védekezni.

Az olimpia helyszínén nincs ugyan járvány, de Brazília más részein lehet. Aki pedig át akar utazni Brazíliából más közép-amerikai vagy dél-amerikai országba, sárgalázoltás nélkül be sem engedik. A hepatitis A elleni és a hastífusz elleni védőoltást is mindenképpen ajánlja a szakértő az origo.hu-nak adott interjúban. Ezeken kívül nagyon fontos lenne a tetanusz elleni védőoltás is. Banális dolognak tűnik, de nem az. Felnőttkorban tízévente meg kellene ismételni a tetanuszoltásokat. Ez Magyarországon nem általános, így annak, aki most utazna Brazíliába, mindenképpen ajánlom. Ha nem adatja be magának az ember, és ott történik valami baj, természetesen Brazíliában is megkaphatja az oltást, csak horribilis összegért.

A szúnyogok által terjesztett fertőzésekre nagyon oda kell figyelni – mondta továbbá Ócsai Lajos. A Zika-vírus az egyik, ami terjed az országban. Nem okoz súlyos betegséget, ha az ember alapvetően egészséges. Ez egy kötőhártya-gyulladással járó, enyhe influenzaszerű megbetegedés. Gyakorlatilag lábon kihordható. De ha valaki terhes – legyen a terhesség bármelyik időszakában –, a magzatnál fejlődési rendellenességet okozhat a fertőzés. A férfiak pedig a gyógyulás után egy hónapig fertőzhetik a partnerüket a spermával.

Az origo.hu-n folytatódik a cikk, további uticélok veszélyeivel és arra vonatkozó információkkal, hogy miként védekezhet az ebmer a szúnyogok ellen.

(forrás: Origo.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés