hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

November végén érkeznek Romániába az új vírusváltozatok elleni első oltások

November végén érkeznek Romániába a koronavírus új változatai elleni első oltások – jelentette ki kedden Alexandru Rafila román egészségügyi miniszter.

hirdetés

Rafila egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elismerte, hogy későn érkeznek az oltások, de mint mondta, így sikerült jelentős összeget megtakarítani a költségvetésből, hiszen Románia azzal a helyzettel szembesült, hogy az idén hatmillió oltás szavatossági ideje lejárt. Hozzátette, hogy az idén 19 millió Pfizer-vakcinát kellett volna megvásárolnia Bukarestnek, de "mivel a hűtőszekrények már tele voltak, hatmillió dózis szavatossági ideje pedig lejárt, ezért a 19 millióból 7,5 milliót eladtak. A többi 11,2 millió adagról pedig megegyeztek a Pfizerrel, hogy csak három milliót vásárolnak meg. Mint mondta, erről a hárommillió adagról hamarosan aláírnak egy szerződést, így a hónap végéig várhatóan megérkeznek az első oltások, amelyek már az új vírusváltozatok ellen is védenek.

A tárcavezető közölte, hogy a 7,5 millió dózis értékesítésével hazája 150 millió eurót takarított meg, és további 150 millió euró elköltését előzték meg azzal, hogy csökkentették a megrendelt dózismennyiséget, így összesen legkevesebb 300 millió eurót fordíthatnak más célokra – magyarázta a miniszter.

A 19 millió lakosú Romániában 8 millió 139 ezer ember, vagyis a beoltható (5 év feletti) lakosság 44,9 százaléka kapott legalább egy adag, koronavírus elleni oltást. Az immunizáció szinte teljesen leállt az egészségügyi veszélyhelyzet márciusi feloldása után.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés