hirdetés
hirdetés
2020. október. 25., vasárnap - Blanka, Bianka.
hirdetés

Nem nő az igény a szezonális influenza elleni oltásra

A lakosság fele kaphat influenzaoltást ebben a szezonban, derül ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített friss, reprezentatív közvélemény-kutatásból.

hirdetés

A Pulzus kutatása szerint a koronavírus-járvány hatására a felnőtt lakosság 19 százaléka oltatja be magát influenza ellen, 30 százalékuk már eddig is rendszeresen vakcinával védekezett. A lakosság másik fele azonban különböző okok miatt tartózkodik az effajta biztonságtól. Minden negyedik válaszoló (26 százalék) azzal indokolta ezt, hogy tart a védőoltásoktól, 23 százalékuk pedig azért nem adatná be magának az influenza elleni vakcinát, mert úgy véli, az úgysem segít a koronavírus-helyzeteken.

Minimális az eltérés a válaszokban nemek szerint. A magukat rendszeresen beoltatók között a férfiak kicsit nagyobb arányban fordulnak elő (35 százalék) míg az így válaszolók 31 százaléka nő. Azok között pedig, akik azt mondták, hogy a járvány miatt felveszik az oltást, szinte ugyanolyan arányban fordulnak elő mindkét nem lépviselői (18 és 19 százalék).

A felmérésből kiderül, hogy a magukat rendszeresen beoltatók csoportjában kiugróan magas - 50 százalék - a 60 évnél idősebbek aránya. Azok közül viszont, akik csupán a mostani járvány miatt készülnek erre, az eggyel fiatalabb korosztályból valók vannak legtöbben (23 százalék), a járvány miatt oltásra készülők 20 százaléka 60 év feletti és csupán 18 százaléka tartozik a 18-39 éves korcsoportba.

A védőoltástól tartók között a 60 év  felettiek részaránya a legkisebb, 18 százalék, míg két fiatalabb korosztály 30-30 százalékkal van jelen. Azok között, akik azt válaszolták, hogy az influenzaoltás úgysem véd a koronavírus-problémák ellen, kiugróan magas, 34 százalékos a 40 alattiak részaránya.

Lakóhely szerint is jelentősen eltérnek a vélemények. A Pulzus felméréséből kiderül, hogy a magukat eddig is beoltatók főleg a városokban és Budapesten élnek (36-34 százalék), s azok közül, akik csak a járvány miatt szánják el magukat a védőoltásra, legtöbben (23 százalék ) községi lakosok.

A védőoltásoktól tartók között is a községekben élők részaránya a legnagyobb, 31 százalék, míg az aggódók között legkevesebben (21) százalék budapestieket találni. Azok között pedig, akik úgy feleltek, hogy azért nem oltatják be magukat, mert úgy vélik, az influenzavakcina úgysem segít a koronavírus-problémán, a megyeszékhelyeken élők voltak legtöbben (27 százalék), derül ki a Napi.hu összeállításából.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés