hirdetés
hirdetés
2020. július. 07., kedd - Appolónia.
hirdetés

Negyvenezer bárányhimlőssel kevesebb

A védőoltásra kötelezettek 1-2 százaléka oltásellenes, 20 százalékuk szkeptikus. Ez évtől kötelező a bárányhimlő elleni oltás, így 40 ezer megbetegedés tűnik el, hangzott el az ATV-n.

hirdetés

Póta György az ATV Start című műsorában elmondta, hogy 1950 óta kötelezőek a védőoltások Magyarországon. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke fel is sorolta: ezek tehát a Di-Per-Te oltást kiscsecsemő korban kell beadatni, 18 hónapos és 6 éves korban kell megismételni, a kanyaró elleni oltást 1 évesen és 15 hónaposan, ismételni pedig 6. osztályos korban a Di-Per-Te-vel együtt szükséges, és 7. osztályban kapják meg a gyerekek a Hepatitis B elleni oltást. Ingyenes és ajánlott a HPV elleni oltás, és idén kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást is – sorolta.

Az egyesületi elnök örömét fejezte ki, hogy a politika és a jog is a kötelező védőoltás mellé állt, mert nem csak egyénekről van szó, hanem járványokat okozhatnak, így a nem oltottak veszélyeztetik a közösséget, sőt az egész társadalmat.
 
A védőoltásra kötelezettek körülbelül 1-2 százaléka oltásellenes, és 20 százalék körül vannak, akik szkeptikusok. Ők beoltatják a gyerekeiket, de nyitottak arra, hogy nincs igazuk a gyerekorvosoknak. Az ő esetükben ésszerű meggyőzésre van szükség, és ez az orvosok feladata – magyarázta Póta.
 
A gyermekorvosok eddig mindig rutinból adták az oltásokat, nem kellett a politikának vagy a médiának foglalkozni vele, ment magától a dolog. Az elnök elmondása szerint, ha senki nem lenne beoltva, akkor évente több ezer megbetegedés lenne. Példaként hozta a bárányhimlőt, ahol évi 40 ezer megbetegedés lenne, mivel eddig nem volt kötelező a védőoltás.

(forrás: ATV)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés