hirdetés
hirdetés
2020. június. 04., csütörtök - Bulcsú.
hirdetés

Napi 250 ezer maszkot gyárt majd a Dispomedicor

A koronavírus-járvány miatt az egész világon komoly hiány alakult ki az egészségügyi védőfelszerelésekből, főleg a maszkok iránt nőtt meg a kereslet. Itthon heteken belül elindul a profi egészségügyi maszkok gyártása Hajdúböszörményben, közli a Magyar Nemzet.

hirdetés

Az Orvostechnikai Szövetség társelnöke, Hornyák László, a jórészt kötszereket gyártó és forgalmazó Hartmann-Rico Hungaria Kft. igazgatója azt mondja, a hagyományos mull kötszerek, orvosi textíliák, vizsgáló- és műtéti kesztyűk döntő többsége a Távol-Keleten készül, Kína mellett Banglades, Thaiföld, Malajzia és Tajvan a meghatározó beszerzési forrás, miután ezekben az országokban állítják elő legolcsóbban ezeket a termékeket. Az egyszer használatos eszközöknél az árérzékenység részben érthető, hisz normális esetben tényleg egyszer használják, azután a kukába kerül. Most azonban látszik, hogy ami békeidőben előny, az rendkívüli helyzetben komoly hátrány lehet. Ez a globalizáció nem várt, súlyos mellékhatása – mutat rá.

Hornyák László szerint az egészségügyi védőfelszerelések esetében a készletek mennyisége mellett nagyon fontos a minőség is. – Már az sem mindegy, milyen alapanyagból készül a maszk, hiszen azon keresztül lélegzünk, ezért fontos, hogy a gyártás higiénikus legyen. Ha nem megfelelő az anyagminőség, nem illeszkedik megfelelően, amivel ismét csak nem tölti be a funkcióját. Rengeteg a nem megfelelő minőségű maszk, az FFP3-nak vagy FFP2-nek látszó hamisítvány. Nem véletlen, hogy az összes nagy cégnek, amely orvosi védőfelszerelést importál Ázsiából, többszörösen és folyamatosan auditált, fix beszállítóik vannak, amelyek képesek megfelelő minőséget produkálni – hívta fel a figyelmet a szövetség társelnöke.

Magyarországon is számos vállalat állt át védőmaszkok gyártására, a nagyobbak közül például a fogvatartottakat foglalkoztató Adorján-Tex Kft. Nagyjából egy hónap múlva bővül a kör: az orvosi eszközök gyártásában fél évszázados tapasztalattal rendelkező, debreceni székhelyű Dispomedicor Zrt. kifejezetten egészségügyi védőmaszkokat fog gyártani. Ifj. Nagy Antal vezérigazgató a lapnak elmondta: hajdúböszörményi üzemükben most zajlik az egyik gyártósor átalakítása, napi 250 ezer darab jó minőségű, speciális védőeszközt tudnak majd gyártani.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés