hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Egészségügy 2019

Sok alágazatnak nagyobb támogatás jut idén, ám ennek ellenére bőven van nyitott kérdés, írja elemzésében a Növekedés.hu.

hirdetés

Az egészségügy részesedése az ország teljes költségvetéséből 2019-ben a 2018-as 8,4 helyett 8,6 százalékot hasít ki. Ez forintban 1711 milliárdot jelent jövőre. Itt látható a 101 milliárdos bűvölés; ennyivel több jut az álágazatoknak. Ami részleteket illeti, az Egészségbiztosítási Alap jövő évi gazdálkodása 2 442 milliárd forint, szemben az idei 2 319 milliárddal. A gyógyító-megelőző ellátáson belül a háziorvosi, ügyeleti ellátásra több mint 130 milliárd jut az idei 129 milliárdhoz képest. Ennek részét képezi a háziorvosi ellátásban az előző évben megkezdett rezsitámogatás szintre hozása. Erre 1,6 milliárd forintot fordít a kabinet.

Folytatódik a háziorvosi ellátás nyolc éve megkezdett gazdasági megerősítése, emellett a háziorvosok az ideihez hasonlóan jövőre is tízmilliárd forintot kapnak ügyeleti feladataik ellátására. A fogászati alap- és szakellátás idei rezsitámogatási, valamint az egyes beavatkozások díjemelési többletének emelésére ötmilliárd forint jut, amivel a szakterület finanszírozásának helyzete érdemben javul. 

Az E-Alapon belül az összevont egészségügyi szakellátásra jövőre valamivel több, mint 911 milliárd forint jut az idei 811 milliárd forinttal szemben. Népegészségügyi fejlesztésre változatlan forrással számol a költségvetés, erre 1 milliárd 700 millió forint jut. A gyógyító-megelőző ellátás céltartaléka azonban csökkent: a jövő évi előirányzat 10,4 milliárd forint, ami idén 15,5 milliárd forint volt.

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai közül táppénzre 106,5 milliárd van, szemben az idei 98,8 milliárddal.Gyógyszertámogatásra szintén több a forrás, ezen a soron 280,6 milliárd forint kiadással számol az állam, szemben az idei 265 milliárddal. Gyógyszer támogatási céltartalékot is megemelték, mértéke 82 milliárdra ugrott, míg ez idén 72,3 milliárd volt.

Bevételi oldalon egyebek mellett a szerződések szerinti gyógyszergyártói és forgalmazói bevételekből is jelentős többletet vár az állam, az előirányzat 23,7 milliárd forint, szemben az idei 17 milliárddal. Szintén erősödésre számítanak a népegészségügyi termékadó (chips-adó) befizetéseiből: 2019-ben 57 milliárddal számolnak, szemben az idei 30,4e-el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezetén belül az egészségügyi intézmények fejlesztésére és rendkívüli támogatására 9,5 milliárd forint ál rendelkezésre, ez megegyezik a korábbi mértékkel.

A központi alrendszer funkcionális kiadásaiban a kórházi tevékenységekre és szolgáltatásokra a jövő évi előirányzat 2 milliárd 159 millió forint, szemben a 2018. évi 2 milliárd 049 millió forinttal.

További részletek

 

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés