hirdetés
hirdetés

Miért pont a homeopátia?

Sokakban felvetődött a kérdés, hogy mi az oka annak, hogy ilyen nagy visszhangot vált ki egyetlen, a homeopátiával kapcsolatban megjelent  nyilatkozat? A válaszokat a hgysz.hu keresi.

hirdetés

A homeopátia az egyetlen olyan alternatív gyógymód, melyet a jogalkotás hivatalosan elismert gyógymódként tart nyilván, annak ellenére, hogy a hatásosságára semmilyen bizonyítékot nem kell szolgáltatnia, írja a hgysz.hu. A homeopátiás készítményeket kötelező gyógyszernek nevezni, és minden gyógyszertárnak kötelező őket forgalmaznia. A gyógyszerésznek még akkor is ki kell adnia az igényelt homeopátiás gyógyszereket a gyógyszertárból, ha az alkalmazásával nem ért egyet.

A jelenleg érvényben lévő uniós szabályozás alapján ma egy homeopátiás szer forgalombahozatalához elegendő igazolni azt, hogy a nagyfokú hígítás következtében teljesen ártalmatlan, és hogy teljes egészében a homeopátiás irányelveknek megfelelően készült. A monokomponensű készítmények engedélyezési eljárásában a gyártónak nemhogy a hatásosságot nem kell igazolnia, de még csak azt sem kell megadnia, hogy milyen javallatra kellene alkalmazni az adott gyógyszert.

Ilyen szinten kivételes szabályozási háttérrel egyetlen más alternatív, komplementer vagy integratív medicina sem rendelkezik, így talán már érthető, hogy miért pont a homeopátia kerül folyton a támadások kereszttüzébe. Azt is látni kell azonban, hogy mivel uniós szintű szabályozás van érvényben hazánkban is, ezért bármilyen változás eléréséhez mindenképpen az uniós jogrend módosítása szükséges, ami nagy elszántság mellett is minden bizonnyal hosszú évekre elnyúló folyamat lehet.

(forrás: Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés