hirdetés
hirdetés

MGYK: fókuszban az adherencia

Az év végéhez közeledve szokás szerint adatokat gyűjt a Magyar Gyógyszerészi Kamara azért, hogy minél teljesebb képet kapjanak helyzetükről. Hankó Zoltánt a Weborvos kérdezte.

hirdetés

– Milyen évet zárnak a patikák 2018-ban?

– Az év végéhez közeledve a gyógyszerészkamarában az utolsó hónapok lázas adatgyűjtéssel zajlanak, hogy az előző esztendő év közben megismerhető gazdálkodási paramétereire és a trendekre támaszkodva tudjuk elemezni az aktuális helyzetünket. Idén könnyíti az elemzést, hogy a paramétereket jelentősen befolyásoló politikai döntések eddig nem születtek. A gyógyszertárakat körülvevő piaci környezetben ugyanakkor a mélyebb rétegeket is érintő változások tapasztalhatók, ami bizonytalanságot okoz. Az adatgyűjtést idén kiterjesztettük a gyógyszerellátás létszámadataira, mert állandósuló létszámproblémákkal szembesülünk. Továbbá elemezzük a gyógyszertári gyógyszerkészítés adatait is, ami volumenében talán kevésbé domináns, ugyanakkor az ehhez szükséges személyi és tárgyi feltételek, valamint a tevékenység végzésének egyéb feltételei a gyógyszertár-működtetést jelentős mértékben meghatározzák. Bízom abban, hogy mindhárom említett területen a konferencia időpontjában már olyan adatok ismeretében leszünk, amelyek hű képet adnak a helyzetünkről és remélem, hogy az elmúlt években tapasztalt stabilizálódás folytatását igazolják vissza.

– Mit várnak a következő esztendőtől?

– Bár a strukturális rendszerváltásnak nevezett folyamat lényegében lezárult, azt várom, hogy a napi működéshez és továbblépéshez még szükséges döntések megszülessenek. Fontos a működtetés gazdasági feltételeinek a biztosítása is. Továbbá elindultunk egy olyan úton, amelynek az a célja, hogy a gyógyszertárak által nyújtható szakmai szolgáltatások kiteljesedjenek, és a társadalmi elvárásoknak minél tökéletesebben eleget tudjunk tenni. Ezt magunk között szakmai rendszerváltásnak nevezzük, és ezért elsősorban mi magunk vagyunk felelősek. Elkészítettük a kamara cselekvési programját. Ennek egyik legnagyobb hozadékkal járó eleme lehet a gyógyszerhasználathoz kapcsolódó adherencia növelése, azaz a terápiás hűséget meghatározó tényezők erősítése, amelynek nagyon nagy a népegészségügyi jelentősége. Komoly háttérmunka folyik a gyógyszerészek tudományos társaságával, az orvosi és betegszervezetekkel közösen, hogy a programot legkésőbb a jövő év közepén el tudjuk indítani.

A teljes beszélgetést a Weborvos közli.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés