hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Meredeken nő az antidepresszánst szedők száma

Az elmúlt két évtizedben az antidepresszáns gyógyszerek globális fogyasztása drámaian megnövekedett, és az európaiak a legnagyobb fogyasztók, írja a vg.hu.

hirdetés

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által a közelmúltban közzétett felmérések szerint a mentális egészség számottevően romlott a koronavírus-járvány kezdete óta. 2020 márciusától 15 OECD-országban, köztük több európai országban is nőtt a szorongás és a depresszió előfordulása. A szorongás előfordulási gyakorisága 2020 elején több mint kétszerese volt a korábbi években tapasztaltaknak Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Mexikóban, Új-Zélandon, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban – tudatta a Euronews nyomán a VG.

A járványhelyzet és a vele járó súlyos gazdasági válság növelte az általános szorongásszintet. Egy 2020. év végén készült nemzetközi vizsgálat szerint a koronavírus-járvány miatt megháromszorozódott a depresszió tüneteinek aránya, a szorongásos zavarok száma pedig megduplázódott – mondta Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatója egy webináriumon.

Az elhúzódó járványhelyzet jókora mentálhigiénés kihívás elé is állította az emberiséget: egyrészt az önmagunk és szeretteink életéért és egészségéért való aggodalom, másrészt a kijárási tilalom, a fizikai távolságtartás, a kulturális és szabadidős tevékenységek korlátozása, a szociális és fizikai elszigeteltség, harmadrészt pedig az intézkedések következményeként fellépő munkanélküliség, anyagi bizonytalanság okozta szorongás jelent fokozott mentális megterhelést – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) oldalán.

Az antidepresszánsok szedésében Európában Portugália vezet, de Spanyolország és Horvátország sincs sokkal lemaradva. 2019-ben Horvátországban még az ibuprofent is megelőzte a diazepám – írja az Európai Adatújságírók Hálózatának weboldala a Civ10 cikkére hivatkozva. A három dobogós után Európában Litvánia és Luxemburg következik, a listán a hatodik helyet foglalja el Magyarország. Szorongásgátlók tekintetében a sereghajtó az Egyesült Királyság és Németország.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés