hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Megadta a Ház a felhatalmazást a veszélyhelyzeti rendeletek hosszabbítására

Megszavazta az Országgyűlés a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot, felhatalmazva ezzel a kormányt a veszélyhelyzetben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására.

hirdetés

Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztésére az Országgyűlés 133 igen szavazattal 55 ellenében és egy tartózkodás mellett megszavazta a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását 90 nappal. Ennek értelmében, a kormány rendkívüli felhatalmazással kormányozhat tovább és az eddigi, kormányrendeletekkel meghozott intézkedések hatálya is meghosszabbodik.

Az ellenzék elutasította a vészhelyzet meghosszabbítását, mert szerintük a kormány visszaélt a hatalommal az elmúlt 90 napban, valamint többek között kifogásolták, hogy miért nincs ingyenes tömeges tesztelés és miért nem jár 100%-os táppénz azoknak, akik a koronavírus-fertőzés miatt kényszerülnek otthon maradni, vagy családtagjuk miatt kell otthon maradniuk. Az ellenzéki politikusok azt is felhozták, hogy miközben az önkormányzatok bevételeit elvette a kormány, aközben Paks 2-re és Budapest-Belgrád vasútvonalra a védekezési alapból költöttek, valamint nem a válság által érintett cégek bevételeit pótolták, hanem a költségeket csökkenti, holott ennek nem sok értelme van,  ha valakinek nincsenek bevételei. Hozzátették azt is, hogy még a költségcsökkentés sem volt sikeres, ugyanis az ígért bértámogatásokat pedig még februárban sem sikerült kifizetni, írja a Hírklikk.

A többségben lévő kormánypártok az ellenzék nélkül is megszavazták a hosszabbítást. A megerősítéssel kapcsolatban az előterjesztés indoklása hangsúlyozza: e megerősítés által az Országgyűlés politikailag elismeri a járvány megakadályozására tett eddigi kormányzati lépéseket.

Az Országgyűlés külön jóváhagyta azt a kormánydöntést, amellyel a tavaly november elején kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt kiadott egyes kormányrendeleteket a 2021. február 7-én hatályos szövegükkel újból hatályba léptették.

A hétfőn elfogadott jogszabály rendezi az időközi választások és népszavazások kérdését is, kimondva, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás és népszavazás nem tűzhető ki, a már kitűzöttek pedig elmaradnak. A ki nem tűzött és az elmaradt választásokat, népszavazásokat a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül kell kitűzni.

A törvény rögzíti, hogy a kormánynak a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről rendszeresen tájékoztatást kell adnia az Országgyűlés ülésén, annak hiányában a házelnöknek és a frakcióvezetőknek.

A törvény a kihirdetése napján 23 órakor lép hatályba, és a kihirdetését követő 90. napon veszíti hatályát.

(forrás: MTI, HírKlikk)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés