hirdetés
hirdetés
2021. április. 13., kedd - Ida.
hirdetés

Még mindig sokan várják az influenza elleni védőoltást

Sok helyen elfogytak az oltások, várólisták vannak és nagy kérdés, hogy lesz-e utánpótlás, derül ki a háziorvosokat faggató Magyar Narancs összeállításából.

hirdetés

„Az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása. Folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással” – áll ez a mondat a koronavirus.gov.hu oldalon minden nap, az éppen aktuális koronavírus-fertőzöttségi adatok mellett. Az általunk megkérdezett háziorvosoknak viszont más tapasztalatai vannak a „folyamatos ellátásról”.

„November 15-e óta egyáltalán nincs kiszállítás, hiába kértem és telefonáltam, hogy még szükségem lenne influenza elleni oltóanyagra – mondja a Magyar Narancsnak Komáromi Zoltán, aki a XII. kerületben háziorvos és a DK egészségpolitikusa. – Az én praxisom 2400 fős, ebből körülbelül 1700 az idős, krónikus beteg, nagyjából 1500 embert be is kellene oltanom." Eddig összesen 480 oltást tudtam beadni, most is több százan vannak a várólistán és naponta 20-30-an telefonálnak, hogy van-e már védőoltás, mikor lesz, és mikor kaphatják meg.

A felfokozott érdeklődést Soós Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete elnöke és a Háziorvosi Csoportjának vezetője is érzékelte. „A vakcinák megérkezése előtti két hétben jelentősen megnövekedett a hívásforgalom a páciensektől, akik már akkor be akarták oltatni magukat. Így aztán előjegyzéseket vettünk fel és más kollégáktól is ez a visszajelzés érkezett.” Az idei nagy érdeklődés köszönhető egyrészt a koronavírus-járványnak és annak is, hogy a kormány ingyenessé tette az oltást, október 20-án pedig maga Orbán Viktor is beoltatta magát, erről posztolt is egy videót közösségi oldalán azzal a felkiáltással, hogy „Csak bátran!”, mindenkit arra buzdítva, hogy adassa be magának az oltást.

Póta György házi gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) korábbi elnöke elmondta, hogy háromkomponensű oltóanyagot egyszer kapott, a négykomponensűből érkezett többször is szállítmány, így akik kérték az oltást, meg is kapták. „A gyermekorvosoknál nincs akkora hiány, mint a felnőtt körzetekben – mondja. – Ott több százas várólistákról hallunk, nálunk ez egyáltalán nem jellemző.” Egybevág ezzel egy vidéki házi gyermekorvos tapasztalata is, aki kérdésünkre elmondta, annyi vakcina érkezett hozzá, amennyit kért, amennyire igény volt, így sikerült mindenkit beoltania, aki kérte.

Azt mindkét gyermekorvos elmondta, hogy az előző évekhez képest nem kérték sokkal többen az oltást. Póta György általában a praxisának 10-15 százalékát szokta beoltani, ez most körülbelül 20 százalék volt. Viszont azt is elmondta, hogy többen igényelték volna a négykomponensű oltást, nemcsak a 3 évnél fiatalabbak, annyi azonban nem volt belőle. Őket így volt, hogy a 3Fluarttal oltották be őket, ha lehetett és kérték, de olyan is volt, aki így inkább nem kérte az oltást. „A Vaxigripből többet el tudtunk volna oltani, ha rendelkezésre áll” – mondja.

(forrás: Magyar Narancs)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés