hirdetés
hirdetés
2021. február. 28., vasárnap - Elemér.
hirdetés

Még mindig nincs vezetője az OGYÉI-nek

Negyed év alatt sem nevezett ki új főigazgatót az OGYÉI élére Kásler Miklós, de stratégiát formáló testülettel meglepte a hatóságot, derül ki a Népszava összeállításából.

hirdetés

Kinevezett főigazgató helyett egy Emmi-utasítással tanácsadó testületet kapott az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken, írja a Népszava.

Az intézménynek június óta nincs főigazgatója, miután Pozsgay Csillát Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere minden előzmény nélkül felmentette. A most létrehozott testület feladata egyebek mellett az intézmény stratégiájának meghatározása, a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése, orvosszakmai kérdések megvitatása. Ez utóbbi azért is érdekes, mert a határozatlan időre kinevezett testület öt tagja közül ketten nem is orvosok, és nem is ismertek az egészségügyben.

Egyikük, Méhes László mosonmagyaróvári ügyvéd. Az egészségügyhöz néhány érintőleges kötődését találtuk. Az egyikben a miskolci kórházat képviselte egy közbeszerzési bírósági eljárásban, a másikban, egy évvel ezelőtt, a doppingvétség miatt a rioi olimpiától eltiltott kajakozó páros kártérítési ügyében járt el. Nehéz volna szakmai magyarázatot találni arra is, hogy miként kerül e testületbe Maurer Szemere, a Fidelitas egykori külügyi kabinetvezetője, most a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatósági tagja, választási szakértője, korábban Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó titkára.

A testület elnöke Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet (ORFI) jelenlegi főigazgatója, orvos, reumatológus, belgyógyász, egyetemi tanár, az MTA doktora. A testület negyedik tagja Urbán László, a Mátrai Gyógyintézet főigazgatója. Ő, a korábban a Kásler Miklós által vezetett onkológiai intézetnek is volt orvosa. Az ötödik tag Révész János klinikai onkológus, aki péntek óta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház megbízott főigazgatója is, kinevezése előtt a megyei kórház onkológiai és sugárterápiás centrumát vezette. Tagja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság vezetőségének.

A Népszava úgy tudja, az OGYÉI-nél is a közlönyből értesültek az új testületről. Pozsgay távozása után szinte a teljes menedzsment és több tucat szakember távozott. Azóta két nagy gyógyszerbotrány – a szennyeződött valsartan-készítmények és Calcium Sandosten ügye – is úgy zajlott le, hogy a gyógyszerhatóságnak nem volt kinevezett vezetője.

(forrás: Népszava)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés