hirdetés
hirdetés
2021. december. 04., szombat - Borbála, Barbara.
hirdetés

Levelet írtak a miniszterelnöknek a Sinopharmmal oltottak

A döntéshozóktól kérnek segítséget a Sinopharmmal oltottak problémáinak megoldására a Sinopharm vakcinával oltottak negatív ellenanyagszinttel Facebook-csoport tagjai.

Számos hivatalnak és döntéshozónak címezték azt a levelet, amelyet többek között Müller Cecília országos tisztifőorvosnak, Orbán Viktor miniszterelnöknek, Áder János köztársasági elnöknek, minisztereknek, országgyűlési képviselőknek, egyetemi kutatóknak is elküldtek a Sinopharm vakcinával oltottak negatív ellenanyagszinttel Facebook-csoport tagjai.

A levélben egy egyre hangsúlyosabbá váló problémára hívják fel a címzettek figyelmét, amely elsősorban a Sinopharm vakcinával oltottak körében jelentkezett: az érintettek az orvosaikhoz, illetve a hivatalos szervekhez intézett kérdéseikre és leveleikre sem kaptak érdemi választ.

Azt tapasztaljuk, hogy a kínai Sinopharm oltás után nagyon sok embernél nem indul be (vagy csak minimális, határérték közeli) az antitesttermelés, így nem alakul ki bennük megfelelő immunitás – írják.

Az oltás utáni tesztekkel kapcsolatban igen sok eltérő vélemény látott napvilágot, de a szakértők szerint is a világszerte zajló különböző Covid-19 elleni védőoltások hatásosságára irányuló immunitáskutatások és vizsgálatok egyre inkább azt igazolják, hogy egyértelmű a kapcsolat a neutralizáló antitestek és a klinikai védettség között, ami azt feltételezi, hogy a kínainál is erre épül a fő klinikai hatásosság. 

Mivel sajnos továbbra sem elérhetőek a hiteles tudományos publikációk a kínai oltás hatásosságáról és a kiváltott sejtválaszról, ezért a nyilvános  kutatások és publikációk alapján egyre inkább az a tudományos álláspont, hogy a SARS-CoV-2 vírussal szembeni klinikai védettség megjósolható az antitestek mértékéből – vagyis a neutralizáló antitestszint erősen összefügg a klinikai védettséggel.1

A tanulmányok és szakértők állásfoglalása szerint ismert, hogy az inaktivált vírus vakcinákkal, így a Sinopharm vakcinával szemben sejtes ”celluláris” immunválasz nem, csak „humorális” immunválasz alakul ki, ezért a negatív teszteredmény bizonyítja, hogy a Sinopharm vakcina oltása nem alakított ki bennünk védettséget a SARS 2 vírussal és az általa kialakított COVID-19 betegséggel szemben.

Ezeket az állításokat erősíti meg, hogy egyre többen végeztetik el a második oltás után több héttel az IgG, S1, S2, tüskefehérjék elleni, a Nukleokapszid elleni, a neutralizációs és a ma már a piacon is elérhető T-sejtes laboratóriumi vizsgálatokat is a saját költségükön. A hivatalos laboratóriumokban elvégzett és számos felületen, facebook csoportokban, szakértői nyilatkozatokban ismertetett teszteredményekből is látható, hogy a neutralizációs és a sejtes immunitási vizsgálatok eredménye döntő többségében megegyezik az előző tesztekben kimutatott védettségi szintekkel, így sokunknál vagy nagyon gyenge, vagy egyáltalán nem alakult ki immunológiai védettség a SARS-CoV-2 vírus ellen. Csoportunkban is több olyan személy van, akik a második oltás után 4-6 héttel a negatív IgG tesztek után ellenőriztették a neutralizációs és/vagy a sejtes immunitásukat és az is negatív eredményt adott.

Ez a probléma többségében az idősebb 60+ korosztályt érinti, de nem kizárólagosan csak őket. 

A levélhez mellékletben csatolták azon állampolgárok laboratóriumi eredményeinek a kivonatát (több mint 110 laborlelet), akik ehhez hozzájárultak.

A negatív eredményeken lévő orvosi szakvélemények birtokában ezek az emberek jogosan érzik azt, hogy holott felvették a javasolt oltást, még sincsenek kellő biztonságban. Főleg most, az ország nyitási intézkedései mellett még sokkal körültekintőbben, távolságtartással, vagy adott esetben bezártságban kell tovább élniük, úgy mintha oltatlanok lennének, önhibájukon kívül. Ez a helyzet nemcsak az érintettekre, de egész családokra kiterjedően lelkileg-testileg is megterhelő, csorbítva az egészséges élethez köthető emberi jogaikat. Hiába rendelkeznek „Védettségi igazolvánnyal”, annak a lehetőségeivel mégsem élhetnek, vagy ha igen, veszélybe sodorhatják magukat és a környezetüket is. Most, hogy a munkahelyek a kormányzati intézkedések hatására fokozatosan nyitnak és megszüntetik az eddigi járványügyi intézkedéseiket, veszélyes helyzetbe sodorhatják az oltott, de védtelen munkatársaikat, ügyfeleiket, illetve hamis biztonságérzetet adnak azoknak, akik nem vizsgáltatták meg a védettségük mértékét, és azt hiszik, hogy védettek, pedig nem. Ezzel tovább romolhatnak a vírus statisztikai számai is annak ellenére, hogy a járvány 3. fázisa épp lecsengőben van, továbbá ezeknek az embereknek az életük a tét. 

Tudjuk, hogy mi vagyunk a „statisztikai hiba”, de kérjük, hogy számunkra is biztosítsák, hogy megfelelő védettséghez juthassunk, ahogy ezt már egyéb Sinopharmmal oltott országokban meg is teszik (pl. Egyesült Arab Emírség, Bahrain és Szerbia is fontolóra vette) – fogalmaznak a levélben.

Azt kérik, hogy a két Sinopharm oltás után tegyék lehetővé a megfelelő szerológiai tesztek ingyenes elérhetőségét, ideértve a sejtes immunitást és az antitest számot mérő vizsgálatokat is. Az elvégzett tesztek eredményei alapján biztosítsák a lehetőséget vagy egy újabb, más típusú, lehetőleg mRNS alapú oltóanyaggal történő ismétlő/emlékeztető 3. oltás felvételére, vagy teljesen negatív eredmények alapján tegyenek lehetővé egy újbóli regisztrációt egy újabb oltási sorozatra, mivel az érintettek oltatlannak tekinthetőek!

Megoldásként javasolják, hogy az országban rendelkezésre nyugati álló, vagy a jövőben érkező nyugati vakcinákkal oltsák be azokat, akik nem szereztek védettséget a vírussal szemben.

1. Neutralizing antibody levels are highly predictive of immune protection from symptomatic SARS-CoV-2 infectionhttps://www.nature.com/articles/s41591-021-01377-8... ; illetve a WHO jelentését:Update on COVID-19 vaccines & immune response” 2021.03.07 (7. oldal): https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/risk-comms-updates/update52_vaccines.pdf?sfvrsn=b11be994_4&fbclid=IwAR3zJ99hPKYO4PVVHuOaL7I5lcBd1Zjvwy07KcHNjoCFMjqv23P4YrxUIwotovábbá  Immunological considerations for COVID-19 vaccine strategies: https://www.nature.com/articles/s41577-020-00434-6.pdf)

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés