2021. január. 20., szerda - Fábián, Sebestyén.

Légkondicionáló: 5 tipp, amelyekre érdemes figyelni

A légkondicionáló berendezés nem megfelelő üzemeltetése az ízületekre is rossz hatással lehet, hívja fel a figyelmet NaturMed Hotel Carbona reumatológusa, dr. Kurth Géza.

hirdetés

Rendszeresen tartsuk karban a berendezést!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minimum évente egyszer mind a beltéri, mind az autós légkondicionálót ki kell tisztíttatni. A reumatológus szerint a szűrőberendezésben a por mellett a gombák, baktériumok is megtelepedhetnek, használata így komoly fertőzésveszéllyel járhat. A tisztítás és fertőtlenítés mellett bizonyos időközönként a szűrőt is ki kell cserélni.

Ne feledkezzünk meg a szellőztetésről!

A berendezés csupán a benti levegőt forgatja. Szellőztessünk rendszeresen reggel vagy este, hogy friss levegő kerüljön az elhasznált helyére.

Törekedjünk a fokozatosságra!

Annak érdekében, hogy szervezetünket ne terheljük feleslegesen, a benti levegő hőmérsékletét ne állítsuk 5-8 Celsius-foknál hűvösebbre a kinti értékhez képest. Így testünk is fokozatosan hűl le, és amikor kimegyünk a melegbe, akkor nem leszünk rögtön rosszul a ránk zúduló hőségtől, és óriási hőmérséklet-különbségtől.

Ne tartózkodjunk a klíma közvetlen közelében!

Huzamosabb ideig ne legyünk a készülék alatt. Ezzel elkerülhető a megfázás, az ízületi fájdalmak és gyulladás kialakulása, vagy akár a klímareuma. A légkondicionáló száraz levegője miatt gyakori panasz az orr és a torok nyálkahártyájának kiszáradása. Ezenkívül szemszárazságot, fejfájást és szédülést is előidézhet a hűtött helyiségben tartózkodás.

Ha már megvan a baj…

Az influenzaszerű tünetekkel háziorvost kell felkeresni, az olyan mozgásszervi panaszok, mint például a klímareuma kezelésére kiváló megoldást nyújtanak a termálvizes fürdőzések, a sókamra, az inhaláció és a Bemer mágnesterápia is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!