hirdetés
hirdetés
2020. március. 29., vasárnap - Auguszta.
hirdetés

Leépíti az intelligenciát a műfű: 10-ből 2 magyar gyerek érintett

Tavaly év végén a meglévő 74 mellett 11 új szer került fel a tiltott pszichoaktív anyagok listájára Magyarországon, derül ki a HelloVidék összeállításából.

hirdetés

A dizájnerdrogok legnagyobb veszélye, hogy a használóik nem is tudják, mit visznek be a szervezetükbe. Dr. Erdélyi Ágnessel, a Sántha Kálmán Szakkórház telephelyi orvosigazgató-helyettesével beszélgetett a HelloVidék. A nagykállói egészségügyi intézményben többek között játék-, alkohol- és gyógyszerfüggő, valamint drogbetegeket is kezelnek.

A dizájnerdorogok lassan tíz éve vannak jelen hazánkban is, olcsóságukból fakadóan leginkább a szegényebb vidéken jelentenek nagyobb problémát és egyben veszélyt. Ezt támasztja alá az is, hogy a Nemzeti Drog Fókuszpont egyik terepkutatásából kiderült, hogy a mélyszegénységben élők körében amíg az idősebb generáció az alkohol és a cigaretta mellett gyógyszereket fogyaszt visszaélés szerűén, addig a fiatalok, már egészen korai időszaktól az új pszichoaktív szereket használják. Jellemzően már 12-13 éves koruktól aktív fogyasztókká válnak.

A Fókuszpont által megkérdezett fiatalok a szerválasztás okai közé sorolták, hogy az anyagnak köszönhetően elfelejtik a problémáikat, csökken a magányérzetük, de menő és unaloműző is a dizájnerdrog használata. 2018-as jelentésük szerint a különböző szereket kipróbálók aránya is magas, a felnőttek közül minden tizedik, a fiatal felnőttek között pedig minden ötödik fogyasztott már drogot. Legtöbben még mindig marihuánát és hasist, a szegényebb régiókban jellemző a dizájnerdrog, amiből Európa-szerte már 670-et jegyeznek hivatalosan. Itt a legnagyobb kockázat, hogy egyáltalán nem tudják miből, hol és hogyan készül a szer.

Sokszor maguk sem tudják, hogy mit visznek a szervezetükbe, csak sejtik vagy valaki azt mondja nekik, hogy az milyen jó lesz és nagyon sokszor azonosítják például a valódi marihuánával, hiszen biofű és egyéb olyan neveken is árulják ezeket a szereket, ami a fogyasztó számára egy kicsit enyhíti a fogyasztásnak a következményeit, elfogadhatóbbá teszi a szerfogyasztást. Sőt, ez a bio szó, a fű, a növényi eredet, maga a herbál szó is egy olyan fajta üzenetet ad a fiataloknak, mintha ez nem lenne káros az egészségre, mintha ez egy növényi alapanyagú, természetes anyag lenne, amit bártan be lehet vinni – közölte Erdélyi Ágnes, a Sántha Kálmán Szakkórház telephelyi orvosigazgató-helyettese.

Az egészségügyi intézményben többek között játék-, alkohol- és gyógyszerfüggő, valamint drogbetegeket is kezelnek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban. Valójában nem lehet tudni, hogy mekkora a baj, amit a szakemberek biztosan állítanak, hogy nagyon sokan használják ezeket a szereket a térségben is. Sokkal nagyobb számban vannak azok, akik csak kipróbálják, de van jó néhány fiatal, aki rendszeresen használja ezeket az anyagokat.

Ezek frissen előállított anyagok, mielőtt kikerülnek az utcára semmiféle vizsgálat nem történik, ami azt vizsgálja, hogy az élő szervezetre ezeknek milyen közeli és hosszútávú hatásai lesznek, így valójában nem tudjuk azt, hogy azok a fiatalok, akik most életük egy szakaszában, néhány hónapon keresztül rendszeresen használták mondjuk ezt a herbál gyűjtőnéven szereplő, kémiailag előállított tudatmódosító szert és később abbahagyják, élnek egy rendes életet, hogy lesz-e következménye. Lesz-e valami olyan károsodás az idegrendszerben vagy, hogy ez a károsodás később kiheverhető-e, az idegrendszer megújuló képessége mennyire tudja leküzdeni ezeket az ifjú korban elszenvedett traumákat, ami egy még fejlődésben lévő idegrendszert érnek – folytatta Erdélyi Ágnes.

A másik probléma, hogy ezeket a dizájner szereket nem vegyészek állítják elő, legtöbbször zuglaborokban készülnek, és azt sem lehet tudni, hogy az előállításuk során milyen tisztasággal és körültekintéssel készítették az anyagokat. Az előállító ipar részéről semmi más cél nincs, csak a pénzszerzés. Az anyagok sokszor Kínából vagy a környező országokból érkeznek a hazai drogpiacra.

(forrás: hellovidek.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés