hirdetés
hirdetés
2020. május. 28., csütörtök - Emil, Csanád.
hirdetés

Leállítják a gyógyszerek szállítását a horvát gyógyszer-nagykereskedők

A horvát gyógyszer-nagykereskedők az elkövetkező napokban leállítják egyes kórházak számára a gyógyszerek szállítását 2,6 milliárd kuna (közel százmilliárd forint) kintlévőségük miatt, közölte hétfőn a horvát gyógyszer-nagykereskedők szövetsége.

hirdetés

Ivan Klobucar, a szövetség elnöke elmondta: a kórházak tavaly év végén a négy legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő felé 2,2 milliárd kunával (93,5 milliárd forint) tartoztak, ez az összeg azóta havonta 150 millió kunával (6,3 milliárd forint) nőtt. Azért, hogy a gyógyszer-nagykereskedők el tudják látni a kórházakat gyógyszerekkel, egymilliárd kuna tartozást halmoztak fel. Kiemelte: "a gyógyszer-nagykereskedők kimerítették a hitelkeretüket, a kormány szerint ugyanakkor ez hozzátartozik a rendes működéshez".

Klobucar riasztónak nevezte a helyzetet, jelezte, hogy ebben az évben felhalmozódtak azok a problémák, amelyekre már évek óta megpróbálták felhívni a figyelmet. Mint mondta: a helyzet rendezése végett a szövetség még januárban közölte, hogy tárgyalni akar a kormánnyal, de kérelmükre azóta sem érkezett válasz. Úgy vélte, kötelességük volt tájékoztatni a nyilvánosságot arról, hogy a gyógyszer-nagykereskedők pénz nélkül maradtak, amiért nem tudják adósságaikat fedezni saját beszállítóik felé sem. Ezért a következő napokban minden olyan horvát kórház felé leállítják a gyógyszerek és egyéb gyógyászati kellékek szállítást, amelyek fizetési határideje meghaladta az 1000 napot. Klobucar hozzátette: amennyiben a kormány nem hoz sürgős intézkedéseket, rövid időn belül az összes kórházat érinteni fogja a fennakadás.

A horvát egészségügyi ellátórendszer alulfinanszírozott és drasztikusan túlterhelt, emellett egyre több orvos és egészségügyi szakdolgozó hagyja el az országot. Zágráb 2015-ben fogadta el azt a nemzeti fejlesztési tervet, amelyben vállalta, hogy az elkövetkező három évben stabilizálja és fenntarthatóvá teszi az egészségügyi rendszert. Ugyanakkor az eddigi kormányok minden kezdeményezése erős ellenállásba ütközött az orvosok és a betegek részéről is. Legyen szó a kórházak vagy osztályok összevonásáról vagy az egészségügyi szolgáltatások drágulásáról.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés